6.9 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

CJAS i-a imputat bani grei unui medic pneumolog ieşean pentru patru concedii prescrise. Ce spune Colegiul Medicilor

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate încearcă să recupereze bani cheltuiţi pe concedii medicale acordate ilegal. O primă încercare a eşuat, pentru că medicul pneumolog a cărui parafă a stat la originea neregulilor a fost absolvit de Colegiul Medicilor.

În 2020, CJAS a efectuat un control vizând certificatele de concediu medical acordat ieşenilor bolnavi de tuberculoză. Printre altele, au fost descoperite două concedii prescrise de către dispensarul TBC din cadrul spitalului Hârlău la doi ani după ce pacienţii respectivi ieşiseră din Programul Naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei. Alte două concedii medicale fuseseră acordate unor ieşeni care nici măcar nu fuseseră incluşi în program. Pentru cele patru concedii medicale fuseseră făcute decontări totale de 8.400 lei. CJAS a imputat suma medicului primar pneumolog C.S., a cărui parafă fusese aplicată pe certificate, dar acesta a refuzat să returneze banii. În aceste condiţii, CJAS s-a adresat instanţei.

„Medicul a acordat certificate de concedii medicale pentru pacienţi care fie nu se mai aflau, fie nu s-au aflat niciodată înregistraţi în cadrul Programului Naţional 1.4 – Tuberculoza. A întocmit certificatele de concediu medical fără a figura înscris în convenţia încheiată între CAS şi Spitalul Oraşesc Hârlău şi care ar fi permis eliberarea acestor certificate. Medicul prescriptor cunoştea faptul că nu este nici inclus în convenţia care permitea eliberarea concediilor medicale, dar şi faptul că cei 4 pacienţi nu erau incluşi în programul naţional de sănătate monitorizat de DSP care ar fi putut justifica prescrierea concediilor medicale acordate”, au argumentat reprezentanţii CJAS.

De cealaltă parte, C.S. a prezentat în apărare un raport al Comisiei de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor care analizase tocmai cazurile imputate de CJAS. Comisia ajunsese la concluzia că nu există probe certe din care să rezulte că medicul încălcase normele de deontologie în legătură cu emiterea certificatelor de concediu medical. În privinţa pacienţilor care primiseră concediu medical pentru TBC fără a mai fi incluşi în programul naţional, exista posibilitatea ca boala să fi recidivat sau ca pacientul să fie multidrog rezistent şi să se impună continuarea tratamentului. De asemenea, înscrierea pacienţilor diagnosticaţi cu TBC în programul naţional era făcută de un asistent medical, nu de medic.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări