7.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Codul Rutier 2022, modificat: toți șoferii trebuie să știe, amenzi de până la 3000 de lei. S-a schimbat legea

După luni întregi de zvonuri și speculații pe marginea schimbărilor suferite de șoferii din România, Codul Rutier 2022 a fost votat. Sancțiunile sunt dure, iar gesturi aparent banale din trafic vor fi amendate.

Agresivitatea din trafic duce la accidente rutiere ușor de prevenit. Tocmai din acest motiv, noul Cod Rutier include sancțiune dure pentru șicane în trafic, conducere agresivă sau flash-uri nejustificate. Nu de puține ori, aceste gesturi vor duce la suspendarea permisului de conducere și, implicit, a dreptului de a circula pe drumurile publice. Lista schimbările adoptate în această săptămână este însă chiar mai mare decât atât.

Codul Rutier 2022, lista completă a modificărilor

Guvernul a modificat Codul Rutier din România printr-o ordonanță. Accentul se pune pe descurajarea condusului agresiv, vizează abuzurile în trafic și periclitarea siguranței circulației. În acest scop, s-a modificat nu doar cuantumul amenzilor, ci și perioada pentru care vei rămâne fără carnet de conducere.

Practic, în cazul șoferilor care adoptă un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice se propune o amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni, ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei. Mai aspru decât atât vor fi sancționați șoferii care circulă nejustificat cu autovehiculul pe benzile de urgență de pe autostrăzi, propunerea vizând majorarea cuantumului amenzilor de la 580 – 725 lei, cât este în prezent, la 1.305 – 2.900 lei.

Nu în ultimul rând, îți poate fi suspendat dreptul de a conduce până la 120 de zile dacă mergi înapoi pe autostradă, dacă mergi pe contrasens sau pe zonele mediane, racordurile dintre benzi. Nu mai puțin de patru luni vei rămâne pieton dacă depășești cu 70 km/h limita legală de viteză. Șoferii care nu conduc civilizat, abuzează de flash-uri, fac slalom printre mașini sau șicane în trafic ar urma să fie amendați chiar și cu 2.900 de lei.

Lista completă a modificărilor din Codul Rutier 2022 poate fi consultată mai jos, conform avocatnet.ro. Textul original al ordonanței îl găsești aici. Este important de reținut că aceste schimbări legislative intră în vigoare la 30 de zile de la publicare în Monitorul Oficial:

 

1. Sancționarea comportamentului agresiv. Printre altele, comportament agresiv în trafic va fi considerat schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor (sau de mână, așa cum e cunoscută), folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc. În cazul comportamentului agresiv în trafic, proiectul de la Guvern stabilește amenzi din clasa a II-a de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă), respectiv cuprinse între 580 și 725 de lei. În forma sa inițială, proiectul stabilea pentru aceeași abatere amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

2. Sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Acum, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei). După ce măsurile din proiectul de ordonanță se vor aplica, acești șoferi vor primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile.

3. Mersul pe banda de urgență a autostrăzii, sancționat mai dur. Șoferii care obișnuiesc să meargă pe banda de urgență, din varii motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile acum. În plus, sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

4. Se mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren. Proiectul prevede și majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

5. Depășirile neregulamentare, pedepsite mai aspru. Prin proiect se dorește majorarea pedepselor pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire de la 580 – 725 de lei, cât e acum amenda, la 870 – 1.160 de lei, iar perioada de suspendare a permisului de conducere se mărește de la 30 la 60 de zile.

6. Apare interdicția conducerii unei mașini pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație. Proiectul reglementează, pe lângă toate cele amintite, și interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

7. Apare un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto. Mai exact, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

8. Sunt stabilite datele de identificare ale șoferului ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. Concret, dacă nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

9. Posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto se va elimina. În plus, va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

10. Dacă nu trag frâna de mână sau nu lasă mașina „în viteză” când o parchează, șoferii să primească puncte de penalizare. Concret, proiectul prevede că șoferul unei mașini ce staționează pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză, altfel riscă să fie sancționat.

Sursa playtech.ro

Recomandări