Ordonanța prin care Guvernul a interzis cheltuielile cu târgurile și festivalurile până la finele anului lovește și în colindători.
În Gorj, primarii spun că trebuie să caute sponsori pentru a-i răsplăti pe cei care vin să le facă urări de bine în prag de sărbători.
Ministerul Dezvoltării a precizat că nu se pot face derogări de la lege.
Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: „Am oferit cărți de la grădiniță până la cărțile de lectură de care au nevoie copii pentru a se pregăti, am eliminat cadourile sub formă de plase cu tot felul de produse”.
Însă așa-numită „Ordonanță a austerității” le interzice anul acesta primarilor să cheltuie bani publici pentru festivaluri, concerte sau alte festivități. Într-un răspuns pentru Știrile PROTV, Ministerul Dezvoltării a precizat că autoritățile locale pot organiza astfel de evenimente doar din donații și sponsorizări, „cu obligația de a face dovada sursei de finanțare la Trezorerie”.
Sorin Bucurescu, primar comuna Slivilești: „Ca să primești colindătorii trebuie să primească și ei ceva, o recompensă, mai ales că se știe din moși – strămoși, că la sfârșitul anului, de Crăciun, de moș Nicolae, fiecare copil își dorește să plece acasă cu o plăsuță”.
În localitatea gorjeana Motru, primarul mizează pe sprijinul sponsorilor, dar și al angajaților din subordine. Aceștia vor prelua scrisorile adresate Moșului și vor îndeplini dorințele celor mici.
Cosmin Morega, primar municipiul Motru: „Chiar am primit o primă scrisoare de la un copil, fără telefon sau adresă, care spune că își dorește o pereche de ghete și, pentru mine, asta spune mult”.
Amenzile pentru nerespectarea prevederilor din ordonanță pot ajunge la 20 de mii de lei.