Localităţile Dolheşti, Schitu Duca şi Sireţel nu au accesat bani comunitari pe cea mai populară măsura de atras fonduri. “Poate Costel Alexe, noul preşedinte al CJ Iaşi, o să lase tabla deoparte şi o să se ocupe de apa şi canalizarea din Schitu Duca”, a comentat ironic fostul edill din localitate. Gelu Şpaiuc, din Sireţel, dă vina pe „moştenirea grea”.
Trei primării din judeţul Iaşi nu au luat nici măcar un euro de la Uniunea Europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Deşi sunt puse la bătaie miliarde de euro pentru realizarea investiţiilor la standarde europene, eficiente şi rentabile, comunele Dolheşti, Schitu Duca şi Sireţel nu figurează ca beneficiari ai finanţărilor nerambursabile acordate în cadrul PNDR pentru sesiunile de primire a proiectelor deschise începând cu anul 2015, se arată într-un răspuns transmis „Ziarului de Iaşi” de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) prin Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 1 Nord – Est Iaşi.
De asemenea, comunele ieşene Ciohorăni şi Hărmăneşti au obţinut cele mai mici sume pentru finanţarea prin PNDR 2014-2020 a investiţiilor de interes public. În Ciohorăni, o finanţare de 25.000 de euro a fost obţinută în anul 2018, bani care s-au folosit pentru extinderea sistemului de supraveghere, iar în Hărmăneşti s-a cumpărat un buldoexcavator în valoare de 42.300 de euro din finanţarea obţinută de autorităţi în anul 2019. La polul opus se află comunele campioane la absorbţia fondurilor europene prin PNDR 2014-2020, respectiv Holboca, Miroslava şi Stolniceni-Prăjescu, care au reuşit să atragă finanţări nerambursabile în valoare totală de aproape 8 milioane de euro.
(…)
“Dar nu este uşor deloc”
Localitatea Sireţel numără aproape 4.500 de oameni. Actualul primar al comunei ieşene, Gelu Şpaiuc, care şi-a preluat mandatul în toamna anului 2020, spune că Gheorghe Ancuţa, fostul primar, i-a lăsat o „moştenire grea”.
„Fostul primar al comunei Sireţel, Gheorghe Ancuţa, a fost condamnat în anul 2017, aşadar şi-a pierdut mandatul odată cu condamnarea definitivă şi irevocabilă la 3 ani de închisoare cu suspendare. Nu am avut pe timpul mandatului său nici secretar, implicit nu aveam cum semna hotărâri de consiliu. Dar acum deja am pregătit un proiect de finanţare europeană pentru echipamente IT, dorim să dotăm şcolile cu astfel de dispozitive. Vreau însă să fac şi celelalte proiecte din timp. Voi apela la o firmă de consultanţă, căci în primărie nu am personal calificat pentru aşa ceva. Nu vreau să încep cu moştenirea grea, dar nu este uşor deloc, trebuie să remediez multe lucruri”, ne-a declarat Gelu Şpaiuc.