COMUNICAT DE PRESA – Cu privire la cazul prezentat in media cu privire la decesul copilului M.Y.N care a avut loc in data de 27.11.2019 in sectia de pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenta Pascani
Pacientul in varsta de 7 ani a fost transportat cu o ambulanta tip B de la domiciliu catre Spitalul Municipal de Urgenta Pascani. Copilul era constient, stabil hemodinamic, cu febra 39 grade celsius, eruptie cutanata petesiala, cu pustule necrozante acoperite de cruste hematice, cu scaune melenice, cu o saturatie SPO2 80% pentru care s-a administrat O2, cu diagnostic de varicela stabilit anterior de medicul de familie.
Pacientului i s-a intocmit o fisa medicala de urgenta unde sunt consemnate datele pacientului, examenul clinic, functiile vitale la sosire si in evolutie, investigatiile si tratamentul efectuat, consulturile medicale, diagnosticul prezumtiv, toate manevrele efectuate, ora decesului cat si ora anuntarii politiei.
In cadrul fisei medicale de urgenta se afla si fisa de asistenta de urgenta prespitaliceasca de pe ambulanta completata de catre echipajul de pe ambulanta tip B.
Specificam faptul ca pacientul a fost monitorizat continuu pe monitor, s-au recoltat produce biologie, s-au administrat solutii cristaloide, antitermice, hemostatice. La ora 15 copilul intra in stop cardio-respirator si se practica protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, copilul neraspunzand la manevrele de resuscitare, prezentand asistolie, declarandu-se decesul la ora 16.45. In paralel, in aceasta perioada, s-a luat legatura telefonic cu Spitalul de Boli Infectioase Iasi si cu Spitalul Sf Maria Iasi.
Copilul nu a necesitat defibrilare, ritmul prin care copilul a prezentat Stopul Cardio-Respirator fiind prin asistolie, ritm care nu necesita administrare de socuri electrice (ritm nesocabil).
Specificam faptul ca, starea copiluilui era foarte grava inca de la inceput, copilul prezentand simptomatologie conform declaratiilor de aprox.7 zile.
Mentionam faptul ca, personalul medical a depus toate eforturile pentru salvarea acestui copil.
De mentionat ca ancheta interna cat si ancheta DSP Iasi s-au finalizat, iar cauza decesului conform raportului IML a fost prezenta de Streptococcus pyogenes in LCR, cu alte cuvinte stare septica secundara unei meningite cu Streptococcus pyogenes, cu prognostic fatal in acest caz.
In urma anchetei care s-a finalizat spitalul a fost sanctionat din cauza nerespectarii OMS nr.1706/2007 privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire urgente de catre personalul medical al unitatii sanitare si s-a recomandat reorganizarea CPU Pascani privind compartimentarea spatiului si dotarea cu echipamente specifice activitatii medicale, inclusiv pediatrice.
Atat conducerea spitalului cat si intregul personal medical implicat in acest caz regreta profund decesul acestui copil si transmite condoleante familiei indoliate, dar din punct de vedere medical s-au respectat intocmai protocoalele medicale si s-au depus toate eforturile pentru salvarea acestui copil, lucru care reiese atat din declaratiile persoanelor implicate cat si din documentele medicale analizate cu privire la acest caz.
Comunicat de presa cu privire la cazul prezentat in media in editia online a cotidianului Libertatea din 11.12.2019
In legatura cu sesizarea in media legata de pacienta A.A. de 88 de ani, din Deleni, Iasi, va relatam urmatoarele:
Pacienta A.A. a fost internata in Sectia de Ingrijiri Paliative din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani in perioada 20.09.2019 – 18.10.2019 cu diagnosticele Dementa Mixta Severa, sechele AVC multiple, fibrilatie atriala PERMANENTA, insuficiEnta cardiaca cronica CONGESTIVA clasa III NYHA, boala artrozica degenerativA, malnutritie protein-energetica, escare multiple, INGRIJIRI PALIATIVE.
Internarea a fost facuta in Sectia Ingrijiri Paliative, pacienta prezentand dureri mari si stare de agitatie psihomotorie. In urgenta, s-au efectuat o radiografie de torace, de genunchi si bazin si o ecografie abdominala care nu au aratat nimic patologic, cu exceptia unei osteoporoze sistemice.
La sosirea in sectie apartinatorul a fost informat cu privire la specificul sectiei si serviciile de care beneficieza pacientii si a semnat consimtamantul de internare, in scris existent in FO.
Starea pacientei la internare era influentata, pacienta casectica, deshidratata, agitatie moderata psihomotor, cu dureri generalizate, imobilizata la pat, cu sonda urinara functionala, prezenta de escare multiple, cu comunicare slaba, 1-2 cuvinte, dezorientata temporo-spatial. Starea pacientei ECOG 4. Pacienta a avut multiple spitalizari anterioare in ultimii trei ani, la Spitalul Sf Spiridon Iasi, Sectia de Cardiologie, unde era in evidenta cu multiplele comorbiditati amintite (bilete de externare anexate FO).
S-a instituit tratament specific cu saruri de hidratare, glucoza, analgezice, diuretice, antiemetice, IEC, anticoagulante, betablocante, antiinflamatorii, hidrolizat din creier de porcina, IPP, antibiotice (Cefort), crema regeneratoare pentru escare (Alpha D3), plus medicatia personala cu care pacienta s-a prezentat, care a fost administrat pe tot parcursul spitalizarii.
Escarele au fost evaluate, toaletate si pansate si in urma evaluarii riscurilor de aparitie a escarelor pe fisa WATERLOW (risc foarte mare) s-a luat hotararea montarii saltelei antiescare.
In cursul internarii pacienta a beneficiat de consult interdisciplinar de Recuperare medicala.
Evolutia pacientei a necesitat evaluari frecvente, tratament antibiotic, ajustarea dozelor medicatiei existente.
Escarele existente si durerile asociate au necesitat introducerea in scop analgezic de doze mici de morfina programat mentionat in scris in FO.
Starea generala alterata, asociata cu tulburari de deglutitie au facut imposibila administrarea medicatiei per os in siguranta, dar pacienta a beneficiat de tratament parenteral.
Mentionam ca pe parcursul internarii, au fost mai multi apartinatori care au beneficiat in repetate randuri de suport informational privind evolutia starii de sanatate a pacientei, precum si suport emotional.
La externare, conform protocolului s-a eliberat scrisoare medicala, reteta si recomandari ce au fost inmanate apartinatorilor pacientei.
Mentionam ca atat ancheta interna cat si ancheta DSP Iasi si CAS Iasi s-au finalizat
(s-au pus la dispozitie documente medicale oficiale, precum si declaratii ale cadrelor medicale care au ingrijit pacienta).
De mentionat ca au existat documente oficiale din partea Primariei Comunei Deleni, Jud.Iasi, precum ca pacienta a fost bolnava incadrata in grad de handicap grav cu indemnizatie acordata in consecinta.
In concluzie, subliniem ca au fost respectate intocmai toate conditiile de igiena si tratament pentru ingrijirea pacientei pe perioada spitalizarii, precum si respectarea procedurilor si protocoalelor medicale existente in speta referitoare la acest caz.
De asemenea, exista o dezmintire in media a unuia din fiii pacientei care confirma cele detaliate anterior
CONDUCEREA