sâmbătă, aprilie 5, 2025
11.5 C
Paşcani
Login

Cu cât vor crește facturile la gaze pentru populație după eliminarea plafonării. Cine va plăti mai mult

Unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale pentru populație din România a trimis clienților săi o notificare-ofertă privind condițiile de furnizare de după 31 martie anul viitor, când ar urma să fie eliminată actuala plafonare a prețului final pentru casnici.

Pentru clienții din București, racordați la distribuitorul Distrigaz Sud Rețele, scumpirea indicată este de peste 19%, la 0,37 lei/kWh, preț final, cu toate tarifele și taxele incluse. Coincidență, cifra este identică cu cea a actualului preț plafonat pentru consumatorii non-casnici cu consum anual mai mic de 50.000 MWh, prevăzut de legislația în vigoare, scrie profit.ro.

Potrivit sursei citate, scumpirea ar urma să fie mai mare pentru gospodăriile care, în prezent, plătesc un preț mai mic decât cel plafonat.

Notificarea-ofertă a fost trimisă de furnizorul PPC Energie, controlat de grupul grec omonim, cu cotă de peste 5% la finalul anului trecut pe piața furnizării de gaze către consumatorii casnici, potrivit datelor ANRE, clasat imediat după jucătorii dominanți E.ON Energie România (43,3%) și Engie România (aproape 42%).

Noul preț final va fi valabil însă numai până la data de 17.06.2026, „data expirării valabilității prezentelor condiții economice″. 

În februarie, Guvernul a prelungit până la 31 martie 2026 actualul plafon de preț pentru populație la gaze, de 0,31 lei/kWh, care ar fi trebuit să expire la sfârșitul lunii trecute.

Aprobăm plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. La energie, prelungim schema cu trei luni, până la final de iunie, iar, între timp, venim cu măsuri pentru a mări volumele din piață ca prețul să rămână scăzut. La gaze vom păstra plafonarea încă un an ca să refacem stocurile pentru iarna viitoare la prețuri suportabile, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Sursa Adevarul 

Recomandări