3.6 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Cum a evitat România o altă tragedie medicală. Şase dintre pacienţii de la Neamţ, duşi la un spital a cărui fabrică de oxigen s-a defectat în toiul nopţii

Fabrica de oxigen a Spitalului modular Leţcani, pe care autorităţile române au plătit 13,2 milioane de euro în vară, s-a defectat în urmă cu câteva nopţi. 16 pacienţi bolnavi de Covid-19 respirau oxigenul furnizat de instalaţie iar şansa lor a fost că ventilarea a fost preluată de o butelie de rezervă. Şase dintre bolnavi abia fuseseră aduşi de la secţia spitalului din Neamţ care a ars.

Incidentul care ar fi putut avea efecte grave a avut loc în noaptea de 15 spre 16 noiembrie, în jurul orei 4.00, la Spitalul modular de la Leţcani. Unitatea spitalicească a fost achiziţionată în timpul stării de urgenţă de către consiliile judeţene Iaşi şi Neamţ, a costat 13,2 milioane de euro şi ar trebui să primească până la 48 de bolnavi de Covid-19 în secţia de terapia intensivă. Din cauza fabricii de oxigen care deserveşte spitalul, până în prezent au fost date în folosinţă doar 18 paturi pentru terapie intensivă. Luni dimineaţă, în secţia ATI de la Spitalul Leţcani se aflau 16 pacienţi, 6 dintre ei aduşi cu o zi şi jumătate înainte de la Spitalul de Neamţ, ca urmare a incendiului care a mistuit secţia de terapie intensivă de acolo. La un moment dat, medicul de gardă a observat că monitoarele de la ventilatoare arătau indicatori ciudaţi. Doctorul şi-a dat seama imediat că e vorba de o defecţiune a fabricii de oxigen, aşa că şi-a sunat superiorul, medicul Florin Roşu, care, la rândul său, a sunat-o pe Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, care administrează unitatea sanitară de la Leţcani. Deoarece fabrica de oxigen se defectase, pacienţii respirau oxigenul din buteliile de rezervă. Însă pentru că nu era clar cât avea să dureze defecţiunea, şi mai ales care ar fi putut fi efectele acesteia, toate autorităţile cu atribuţii de intervenţie din Iaşi au fost alertate. Managerul Dorobăţ a ajuns imediat la spital, şefii ISU şi SMURD au fost treziţi din somn, la fel ca şi prefectul şi conducerea Consiliului Judeţean Iaşi. “A fost o problemă la oxigen, într-adevar, pe care mi-a semnalat-o doamna doctor Dorobăţ în jurul orei 4.00 dimineaţă. Am stabilit telefonic ce scenarii putem urma”, ne-a spus Marius Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Continuarea pe Adevarul

Recomandări