-1.2 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Cum a fost resimțit cutremurul în Pașcani. Ce trebuie să faceți în astfel de situații (VEZI VIDEO)

CUTREMUR PASCANICutremurul de duminica dimineata, 6 octombrie a fost simtit si in Pascani. Seismul, cu magnitudinea de aproape 6, a avut loc in noaptea de sambata spre duminica, in jurul orei 4.37, si s-a simtit in multe orase din Romania. Conform Institutului National de Fizica a Pamantului, cutremurul a avut loc in Vrancea, la o adancime de 130 kilometri. Camerele de supraveghere amplasate in zona Vale din Municipiu au surprins momentul.

Cutremurul a trezit pascanenii din somn, dupa ce obiectele din case au inceput sa se miste, iar cetatenii s-au gandit la ce este mai rau. Din fericire nu au fost inregistrate victime sau pagube materiale. De asemenea, cetatenii orasului s-au gandit si si-au amintit despre cutremurul din ’77.

Desi majoritatea oamenilor stiu cum trebuie sa procedeze in caz de cutremur, ii apuca panica si fac gesturi necugetate, in asemenea momente. Tocmai pentru a preveni starile de panica si a trece cu bine peste, oficialii ne recomanda sa ne pastram calmul pentru ca „panica poate produce victime”. Potrivit ghidului cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii unui cutremur, oamenii trebuie să identifice din timp locurile sigure din locuinţele lor, pentru a se proteja în cazul unui seism şi să aibă pregătită o trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână. În timpul producerii unui seism este interzisă folosirea scărilor şi a lifturilor, fiind recomandată îndepărtarea de clădiri sau de obiectele grele neasigurate din casă.

In acest moment, in Pascani sunt peste 60 de blocuri construite inainte de 1977, insa nu au fost intocmite expertize in acest sens. Cateva dintre aceste cladiri sunt Pavilioanele, V-urile si A-urile.

Aceeasi situatie este in tot judetul Iasi. De exemplu, la Harlau ,cladirile, trei la numar, construite in perioada 1970-1974, din cauza infiltratiilor de apa, peretii s-au degradata, fiind declarate cu risc seismic blocurile B2, B 3 si Q. Masuri in acest sens vor fi luate maine, 8 octombrie, cand va avea loc o sedinta a comitetului pentru situatii de urgenta din Harlau, conform celor spuse de edilul orasului, Constantin Cernescu.

ziarulorizont.info

Recomandări