2.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Cum începe şcoala în judeţul Iaşi? Iată regulile care vor fi urmate de elevi şi dascăli!

Poimâine vor avea loc festivităţile de deschidere a noului an şcolar la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ din judeţ, Inspectoratul Şcolar dispunând ca absolut toate manifestările să aibă loc în aer liber, în curtea şcolii, şi să nu depăşească o oră şi jumătate ca durată. De asemenea, toate şcolile din judeţ vor începe fizic orele, nefiind nicio localitate care să depăşească 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Anul şcolar începe însă şi cu alte noutăţi: patru şcoli desfiinţate juridic, din lipsă de elevi, sute de elevi în plus la alte şcoli, veniţi din afara ţării, precum şi multe alte lucruri pozitive, dar şi neajunsuri.

Dintre acestea, zeci de şcoli în imposibilitate de deschidere. O altă noutate, decisă la Iaşi: câte un test în fiecare zi, la 10 materii, după prima săptămână de şcoală. Se doreşte să se vadă, prin testări cu subiecte unice la nivelul judeţului, zilnic timp de două săptămâni, care este nivelul elevilor după şcoala online.

În ceea ce priveşte ceremoniile de deschidere la care vor participa reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, prima festivitate în cadrul cărora vor lua cuvântul este cea de la Şcoala Gimnazială „D.A Sturdza”, din cartierul Frumoasa, evenimentele urmând să aibă loc de la ora 9. De la ora 10.15, echipa ISJ Iaşi va fi prezentă la Grădiniţa PP 20 din Tătăraşi, urmând ca mai apoi să viziteze două şcoli din Paşcani: Şcoala Gimnazială Specială şi Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”.

Şcoli cu personalitate juridică mai puţine în acest an

Patru unităţi şcolare din judeţul Iaşi şi-au pierdut personalitatea juridică, fiind arondate altor instituţii de învăţământ. Acest lucru s-a întâmplat, potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, din cauza scăderii numărului de elevi de la nivelul şcolii. Practic, în momentul în care unităţile de învăţământ au mai puţin de 300 de copii acestea sunt arondate altor şcoli. „În acest an şcolar, în reţeaua educaţională ieşeană sunt 220 de şcoli cu personalitate juridică, la care se adaugă şcolile arondate, drept pentru care luni, pe 13 septembrie, activităţile de învăţare vor începe cu prezenţă fizică în 617 unităţi de învăţământ din reţeaua ieşeană. S-au produs câteva schimbări, în sensul în care patru unităţi de învăţământ şi-au pierdut  personalitatea juridică pentru că numărul de elevi a scăzut sub 300 şi au fost arondate altor şcoli cu personalitate juridică”, a explicat prof. Luciana Antoci, inspector şcolar general al ISJ Iaşi.

Peste 500 de elevi s-au întors de peste hotare

Noul an şcolar va începe de luni pentru un număr de peste 140.000 de persoane, elevi, profesori, cadre didactice auxiliare şi personal nedidactic. Astfel, potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, numărul de elevi se apropie de 130.000, aici fiind incluşi şi preşcolarii. În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, potrivit şefei ISJ, numărul acestora depăşeşte cu puţin 12.000, dintre care aproape 9.000 sunt cadre didactice, iar 3.000 fac parte din rândul personalului administrativ sau din zona de îngrijire.

O situaţie inedită semnalată de reprezentanţii ISJ Iaşi este legată de numărul mare de elevi români care s-au întors în ţară şi s-au înscris în cadrul sistemului de învăţământ. Practic, potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, numărul acestor depăşeşte 500 în acest an şcolar. „Există un fenomen care s-a produs în mod amplificat în această vară, anume acela al revenirii în judeţ a unui număr foarte mare de elevi care au fost plecaţi în străinătate cu părinţii. Peste 500 de elevi s-au întors şi, sigur, au fost integraţi corespunzător, fiecare în parte. Acesta este un motiv în plus care a necesitat ca la Iaşi să fie suplimentat numărul de norme. La 1 septembrie am primit de la Ministerul Educaţiei acordul de a suplimenta numărul de norme pe reţeaua judeţeană cu 160, fapt care a permis o reaşezare a acestui segment din educaţia ieşeană şi un început de an şcolar în condiţii adecvate”, a afirmat Luciana Antoci.

Situaţia clădirilor şcolare: 32 au fost reabilitate

Echipe de inspectori şcolari au verificat toate şcolile din judeţ la finalul lunii august şi începutul lunii septembrie, reprezentanţii ISJ Iaşi menţionând că situaţia este una bună, cu excepţia câtorva cazuri excepţionale. Practic, potrivit acestora, 32 de clădiri care au fost reabilitate şi se vor deschide la începutul acestui an şcolar. „Un lucru îmbucurător este că acestea se situează în zona de maxim interes şi de maximă necesitate pentru înscrierea la grădiniţă şi la şcoală. Cu alte cuvinte, sunt şcoli şi grădiniţe noi, în primul rând situate în zona metropolitană. Vorbim despre şcoli şi grădiniţe în comuna Ciurea, la Valea Lupului, la Podu Iloaiei. Cu alte cuvinte, unităţi de învăţământ care reuşesc să absoarbă preşcolari şi şcolari de vârstă mică şi mijlocie, astfel încât să putem răspunde nevoii părinţilor de a-şi înscrie copiii în grădiniţele şi în şcolile care sunt mai apropiate de domiciliu”, a precizat şefa ISJ Iaşi. Aceasta a adăugat că în urma verificărilor s-a constatat că şcolile au necesarul de dezinfectanţi şi materiale sanitae, iar dotările permit desfăşurarea orelor şi în sistem online.

În ceea ce priveşte şcolile fără autorizaţie sanitară de funcţionare, şefa ISJ a precizat că sunt 20 de şcoli în care nu există niciun program de remediere a problemelor, iar în cazul celorlalte există programe în desfăşurare menite să rezolve aceste probleme. Totodată, şefa ISJ a amintit că există şi şcoli în cazul cărora autorizaţia a fost întreruptă la cererea directorilor, după ce au început proiecte de investiţii, precizând totodată că sunt cazuri izolate în care autorizaţia nu a putut fi dată din lipsa unor documente, iar procesul a fost blocat.

În cazul „veşnicei” probleme a toaletelor din curte, Luciana Antoci a ţinut să menţioneze că sunt trei categorii ale acestora, aproximativ 10 şcoli care urmează să fie închise într-un an sau doi şi unde nu poate fi argumentată o investiţie, peste 20 de unităţi în care nu există proiecte în desfăşurare, iar autoritatea publică nu a făcut demersurile necesare deşi fonduri existau, iar peste 30 de unităţi şcolare au proiecte în desfăşurare acum şi estimează că în acest an şcolar vor fi date în folosinţă. Şefa ISJ a amintit şi că există cazuri de grupuri sanitare exterioare, însă modernizate, dar şi şcoli cu grupuri sanitare modernizate interioare, dar care nu au fost date în folosiţă din lipsa apei curente şi figurează la categoria şcolilor cu grupuri sanitare exterioare.

Un test în fiecare zi, după prima săptămână de şcoală

Se doreşte ca în acest fel să se vadă, prin intemediul unor testări cu subiecte unice la nivelul judeţului, care este nivelul elevilor după şcoala online sau sistemul mixt de predare.

Elevii din judeţul Iaşi vor începe anul şcolar cu o serie de testări care vor avea loc pe parcursul a două săptămâni, urmând practic să dea câte un test în fiecare zi începând din cea de-a doua săptămână de şcoală. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, se doreşte ca în acest fel să se vadă, prin intemediul unor testări cu subiecte unice la nivelul judeţului, care este nivelul elevilor după şcoala online sau sistemul mixt de predare. Astfel, elevii vor susţine testări în fiecare zi, urmând ca la finalul celor două săptămâni să se cunoască nivelul elevilor din judeţ la 10 materii diferite. Totodată, pe lângă testările prin care vor trece elevii, reprezentanţii ISJ Iaşi intenţionează să afle şi care au fost efectele pandemiei asupra profesorilor şi directorilor de şcoală, aceştia urmând să completeze chestionare pe această temă.

„La nivelul judeţului Iaşi, pentru că suntem după un an şi jumătate de criză sanitară şi de învăţare în formule care mai de care mai variate, în online, la distanţă, prin pachete educaţionale, am decis să realizăm o evaluare foarte riguroasă a nivelului de învăţare al tuturor elevilor din sistem, motiv pentru care, începând cu cea de-a doua săptămână din acest semestru, vor fi aplicate teste unice standardizate pentru disciplinele de studiu în toate şcolile din judeţ”, a explicat prof. Luciana Antoci, inspector şcolar general. Cristian Pravăţ, inspector general adjunct, explică că se simte nevoia unor astfel de testări, după analiza acestora urmând să fie realizate şi strategiile necesare pentru recuperarea a „ceea ce s-a pierdut”.

„Se simte nevoia aplicării acestor teste iniţiale. În fiecare an se proceda în acest mod. Cu atât mai mult anul acesta vrem neapărat să vedem care este nivelul de pregătire al copiilor şi ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate. Noutate este că aceste teste vor fi standardizate la nivelul judeţului, adică vor fi teste unice. Vor fi două săptămâni de teste. În fiecare zi se va aplica un test pentru o anumită disciplină, astfel încât toţi elevii să treacă prin aceste teste, urmând ca rezultatele să fie interpretate, atât la nivelul fiecărei unităţi şcolare, cât şi la nivelul judeţului, pentru o diagnoză cât mai corectă şi pentru a ne structura demersul educaţional corect, astfel încât să recuperăm pierderile care au fost şi de care suntem conştienţi”, a explicat Ciprian Pravăţ.

Luciana Antoci a subliniat că una dintre disciplinele la care vor fi evaluaţi elevii este şi Educaţie fizică şi sport, menţionând că este extrem de important să analizăm şi efectele pandemiei asupra dezvoltării elevilor, mai ales în condiţiile în care au petrecut mai mult timp în faţa calculatorului cu orele online sau au petrecut mai mult timp în casă. Notele de la testările iniţiale nu vor fi trecute în catalog, şefa ISJ menţionând că doar în caz excepţional, al notelor foarte bune şi la cererea elevilor, acest lucru poate fi realizat.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări