3 C
Paşcani
luni, decembrie 9, 2024

Cum se trateaza degeraturile?

 

Degerăturile reprezintă leziuni apărute ca urmare a expunerii la frig intens şi care se manifestă prin înroşirea şi inflamarea extremităţilor (mâini, picioare, nas sau urechi). Astfel de probleme apar frecvent iarna, atunci când temperaturile scad sub valoarea de 10 grade Celsius.
Primul ajutor în caz de degerături constă în încalzirea treptată a pacientului.
Ţineţi pacientul într-o cameră răcoroasă sau faceţi-i o baie rece, încălzită treptat, sau o frecţie cu oţet de mere. Dacă degerăturile sunt uşoare, de gradul I, faceţi frecţii cu zapadă. Apoi se dau să se bea băuturi reci, iar de abia când bolnavul işi recapătă temperatura normală a corpului puteţi să ii administraţi băuturi calde. În cazuri mai grave, de gradul II sau III aplicaţi pe locurile afectate comprese sterile şi chemaţi imediat medicul.
După dezgheţare, bandajează locul având grijă să separi degetele. Cea mai importantă indicaţie ce trebuie respectată după dezgheţare este reprezentată de păstrarea unei igiene adecvate pentru a evita posibilele infecţii.
Tratamentul degerăturilor se face cu:
Unguente – glicerină,pe bază de venin de albine,spânz;
Tincturi – din buruiană de venin – administrate de trei ori pe zi, câte zece picături o dată;
Decocturi – ţelină, morcov, rădăcină de ghimbir;
Comprese şi băi cu infuzii – pin, sofrănel, sâmburi de gutui, muguri de brad, cu suc de ceapă, varză, cataplasme cu varză crudă. ziarulorizont.info

Recomandări