-0.7 C
Paşcani
luni, decembrie 16, 2024

Cum vor creşte preţurile la apă şi canalizare până în anul 2048. Planul tarifar urmeaza sa fie aprobat de consilierii locali

 

Cea mai mare investiţie publică din judeţul Iaşi, 428 milioane de euro fără TVA, va avea ca rezultat, nu doar reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare ci şi majorarea preţurilor. Pentru obtinerea banilor nerambursabili din fonduri europene,  finanţatorii au solicitat aprobarea unui plan tarifar până în anul 2048 unde să fie prevăzute preţurile serviciilor, aşa încât să fie asigurate costurile de funcţionare.

Documentul urmează să fie supus aprobării consilierilor locali din toate localităţile c are fac parte din asociaţia judeţeană ARSACIS şi beneficiază de aceste investiţii. La Paşcani, unde sunt prevăzute lucrări de peste 25 de milioane de euro, dezbaterea planului tarifar este programată pentru şedinţa lunii în curs care va avea lor cel mai probabil pe 22 iunie.

Prima majorare ar urma să intre în vigoare din luna iulie, noile preţuri fiind avizate de ANRSC încă de la sfârşitul lunii aprilie. Astfel preţul apei şi canalizării va creşte de la 7,11 lei/mc la 8,04 lei (apa de la 4,08 la 4,42 lei iar canalizarea/epurarea de la 3,03 la 3,62 lei). A doua majorare va intra în vigoare de la începutul anului viitor. Astfel în anul 2021 preţul apei va creşte cu 3,45%, canalizarea cu 3,39% iar epurarea cu 1,66%.

Cele mai mari creşteri sunt prevăzute în anii 2022 şi 2023 cu 11, 80% şi respectiv 12% la apă, 12,90% şi respectiv 34,20% la canalizare şi 12% respectiv 14,20% la epurare. Prin urmare preţurile totale suportate de consumatori vor fi de 9,29 lei/mc în anul 2022, 10,9 lei în anul 2023, 11,05 lei în anul 2024 iar preţul va ajunge la 14,39 lei în anul 2048. Cifrele prezentate sunt fără TVA.

Directorul societăţii, Mihail Dorus a explicat în cadrul emisiunii „Pulsul Zilei” de ce sunt necesare aceste majorări. Noile preţuri trebuie să asigure exploatarea echipamentelor de pompare şi epurare dar şi a reţelelor de apă şi canalizare, timp de zeci de ani de zile.

Planul tarifar însuşit de autorităţile locale trebuie adăugat la dosarul de finanţare, în vederea semnării acordului. Până acum a fost aprobat doar de o parte din primăriile din judeţ. Subiectul a fost discutat şi în cadrul asociaţiei judeţene ARSACIS. În cursul zilei de marţi a avut loc o şedinţă consultativa, în care primarii au cerut lămuriri mai ales cu privire la realizarea investiţiilor.

Managerul ApaVital susţine că în următorii ani şi ceilalţi operatori din ţară, mai ales cei care au în derulare investiţii din fonduri europene vor majora preţurile la apă şi canalizare. În acesta situaţie operatorul ieşean ar urca în prima parte a clasamentului preţurilor, în momentul de faţă fiind pe locul 35.

La Paşcani lucrările ar urma să înceapă cel mai târziu anul viitor, cel mai probabil din cartierul Aerodrom şi suburbia Gastesti. Dacă procedurile de licitaţie nu vor fi blocate sau contestate, contractul de execuţie ar putea fi încheiat chiar în toamna acestui an.

Municipiul Paşcani va beneficia de investiţii de 25 de milioane de euro, din care 20 de milioane de Euro din fonduri comunitare, de la Bugetul de Stat peste 3 milioane de euro iar Apa Vital va participa cu peste 1,5 milioane de euro, 6% din valoarea investiţiei. Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico- economici au fost aprobate de toţi consilierii locali, în şedinţa de la sfârşitul lunii aprilie.

Recomandări