În Joia Mare, clopotele bisericilor au încetat să mai bată. Vor mai prinde glas la Înviere. Este un semn de umilință față de începutul sfârșitului, în viața omenească a Mântuitorului.
În toate bisericile ortodoxe și catolice a fost recreat momentul spălării picioarelor. Iar pe Dealul Mitropoliei, slujbei din Joia Patimilor i-a fost adăugată ceremonia de sfințire a Marelui Mir, cu care copiii sunt unși atunci când sunt botezați.
Într-un cazan de sute de litri au fost turnate, pe rând, 40 de ingrediente pentru Sfântul și Marele Mir: tămâie și smirnă, decocturi de plante, ierburi uscate, rășini parfumate și diverse uleiuri.
Gazda acestui proces complicat, în care mirul care fierbea mocnit a fost agitat continuu, a fost Mănăstirea Duminica Sfinților Români din București.
După trei zile, din amestec au rămas cam 220 de litri. Decizia Bisericii Ortodoxe a fost ca acesta să fie sfințit în Joia Mare.
Sfântul și Marele Mir a fost pregătit prima oară acum 132 de ani, la scurt timp după recunoașterea autocefaliei BOR. Acest amestec de uleiuri nobile, vinuri și mirodenii va fi folosit la botezul pruncilor, la sfințirea bisericilor și mănăstirilor, la depunerea moaștelor în racle și la sfințirea Antimiselor.
Antimisele sunt pânze care stau pe altarul bisericilor și poartă imaginea coborârii Maicii Domnului în mormânt. Sfântul și Marele Mir a fost împărțit în 44 de amfore de argint. Acestea vor fi oferite celor 44 de înalți prelați și vor ajunge apoi în parohii.
Măicuțe smerite și adulți căzuți în genunchi de durerea din suflet au stat în fața podiumului cu aur și argint, ca să asculte povestea celor din urmă momente ale vieții lui Isus.
Patriarhul Daniel: „Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Isus Cristos, Cina cea de Taină sau încredințarea sfintelor taine, Rugăciunea din Ghetsimani, cea mai presus de fire, și trădarea lui Iuda”.
Joia Mare, ziua în care clopotele tac în bisericile ortodoxe
Cei 30 de arginți au fost prețul trădării, pentru un ucenic devenit vânzător. Lecția este, desigur, valabilă și azi.
Preot: „Isus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei au pus mâinile pe Isus și l-au prins. Și iată cum unul dintre cei ce erau cu Isus a tras sabia și, lovind pe sluga arhiereului, i-a tăiat urechea. Iar Isus i-a zis: Întoarce sabia ta la locul ei, căci toți cei ce scot sabia, de sabie vor pieri!”
Din Joia Mare până la Înviere, clopotele bisericilor tac.
La Galați, ceremonia spălării picioarelor a reluat scena petrecută înaintea Cinei celei de Taină, când Iisus Hristos a făcut acest lucru cu apostolii săi. Preoții au îngenuncheat în fața mai multor copii și le-au sărutat picioarele. Pentru efort, copiii au fost premiați cu bomboane. Și în bisericile romano-catolice e săvârșit un ritual similar.