În era tehnologiei, gadget-urile au devenit o parte importantă din viaţa noastră, însă dependenţa de acestea se resimte din ce în ce mai mult în rândul copiilor şi adolescenţilor. Pe cât de utile sunt smartphone-urile, tabletele şi laptopurile, pe atât de mari sunt capcanele lumii virtuale care le captează atenţia celor mici.
Câţiva părinţi ne-au povestit cum au ajuns să nu se mai înţeleagă cu proprii copii, iar specialiştii ne-au explicat cum această dependenţă aduce schimbări semnificative în dinamica familială şi în dezvoltarea copiilor.
„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu psihologul clinician Alina Daniela Romaniuc şi cu prof. univ. dr. Constantin Cucoş, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), pentru a afla cum influenţează dependenţa de gadget-uri atât relaţia cu familia, cât şi parcursul educaţional al unui copil.
Dependenţa de gadget-uri – o realitate prezentă în viaţa copiilor
Două mămici şi-au exprimat îngrijorarea faţă de schimbările comportamentale ale copiilor. Una dintre ele ne-a dezvăluit povestea fiului său de 12 ani, care petrece întreaga zi în camera sa, jucându-se pe laptop.
„Băiatul meu ar petrece toată ziua în cameră jucându-se pe laptop. Este înnebunit după jocul Counter Strike, stă închis în camera lui, vorbeşte online cu alţi băieţi şi se joacă fără oprire. Am ajuns să nu mă mai înţeleg deloc cu el. Dacă îi spun să facă ceva, îmi vorbeşte urât. Dacă îi zic să nu se mai joace toată ziua, mă ignoră. Dacă îi strâng laptopul şi căştile, aproape sare la bătaie. Este tot mai agitat, nici măcar profesorii de la şcoală nu se înţeleg întotdeauna cu el. Diriginta m-a chemat de foarte multe ori la şcoală să mă avertizeze că este obraznic, neatent şi foarte agitat, recomandându-ne să facem ceva în privinţa aceasta”, a explicat T.A.