De Ziua Unirii Principatelor Romane, autoritatile locale din Targu Frumos, Cotnari si Ruginoasa dar nu numai, si-au cinstit eroii care s-au sacrificat pentru tara. In orasul Targu Frumos, alesii locali au trecut pe la monumentele inchinate eroilor neamului romanesc si au adus un omagiu, prin depuneri de coroane de flori, in aceasta zi importanta pentru tara.
La fel a fost si la Ruginoasa, la palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ca in fiecare an, a avut loc o slujba religioasa, iar oamenii din comunitate si-au aratat recunostinta fata de cei care au infaptuit unirea.
In acest an, manifestarile au fost mai restranse, avand in vedere contextul pandemic.
La Cotnari, ziua unirii a fost sarbatorita in avans. Duminica, 23 ianuarie, a avut loc o slujba religioasa la monumentul eroilor din centrul comunei.
In continuare, a fost organizat un simpozion istoric, la care au participat mai multe personalitati ale culturii iesene, printre care si istoricul dr. Corneliu Ciucanu, dar si scurte momente artistice.
In municipiul Pascani, reprezentantii administratiei locale nu au depus coroane de flori la monumentele eroilor. Doar membrii organizatiei locale USR au marcat aceasta zi prin omagii aduse eroilor la doua monumente: Biserica Inaltarea Domnului din oras si la Ruginoasa.
De precizat este faptul ca în fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.
In aceasta zi, in toate bisericile din tara au avut loc slujbe religioase, iar la final au rasunat clopotele timp de un minut. „Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia sunt un act solemn care menţine aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale”, a transmis Patriarhia.