
Astăzi, la Primăria Municipiului Pașcani a avut loc dezbaterea publică privind impactul asupra mediului al proiectului ,,Acumularea Hidroenergetică Pașcani” și necesitatea finalizării acestuia.
Acest proiect, început înainte de 1989, reprezintă una dintre cele mai mari investiții în infrastructura județului Iași și are obiective clare și extrem de necesare:
● Regularizarea cursului râului Siret, pentru prevenirea inundațiilor și protejarea localităților din zonă.
● Producerea de energie electrică din surse regenerabile, contribuind astfel la securitatea energetică a României.
●Asigurarea unei rezerve importante de apă, atât pentru irigații, cât și pentru consumul uman și industrial.
● Locuri de muncă și dezvoltare economică.
Trăim într-un context geopolitic fragil și România trebuie să își întărească capacitățile de producere a energiei și mai ales din surse regenerabile.
Hidrocentrala de la Pașcani va contribui la producerea a 24 GWH pe an, energie curată, reducând astfel dependența de combustibili fosili și de importurile de energie.
Una dintre problemele grave cu care se confruntă zona este reducerea resurselor de apă potabilă. Schimbările climatice au dus la secete prelungite, ceea ce afectează atât agricultura, cât și alimentarea cu apă a populației.
Acumularea de la Pașcani, cu un volum de peste 57 milioane de metri cubi de apă, va reprezenta o sursă vitală pentru irigații și pentru consumul localităților din zonă.
Raportul realizat de specialiști arată că impactul asupra mediului, produs de realizarea acestui proiect, nu este unul semnificativ și nu afectează areale protejate.
Oponenții acestui proiect invocă efecte negative asupra mediului, însă experiența altor investiții similare ne arată contrariul. În timp, acumulările hidroenergetice au devenit habitate naturale pentru diverse specii de păsări și animale acvatice, contribuind la biodiversitate și la echilibrarea ecosistemului local.
Trebuie să privim impactul asupra mediului în mod echilibrat, luând în considerare atât posibilele efecte negative, cât și beneficiile pe termen lung. În cazul proiectului Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, avantajele sunt net superioare riscurilor, iar tehnologiile moderne permit minimizarea oricăror efecte adverse asupra ecosistemului.
Având în vedere toate aceste argumente, consider că decizia societății Hidroelectrica, a Guvernului și a Ministrului Energiei, de a finaliza proiectul Acumularea Hidroenergetică Pașcani, a fost o decizie bună. (P)
SORIN NĂCUȚĂ , DEPUTAT PNL IAȘI