Comunicat: Parlamentarii de Iași si Bacău, au conlucrat pentru introducerea în procedura legislativă a proiectul „Propunerea legislativă pentru declararea municipiului Iași ”Capitala Istorică a României”. Initiatorii acestei propuneri sunt Toma Vasile, Adrian-Dragoș Benea, Lupu Victorel, Doru Adrian Panescu, Miron-Alexandru Smarandache, Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru, Vasile Cîtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte, Dunava Costel Neculai, Floroiu Ionel, Ilişanu Claudiu-Augustin, Şotcan Theodora, Şova Lucian, Vlase Petru Gabriel.
Pornind de la promisiunea facuta de Carol I: „Mă oblig după o lungă așteptare, a face a se da Iașilor o răsplătire pentru marile sacrificii, ce acest nobil orașu au făcut cauzei Unirei”, inițiatorii acestui proiect legislativ considerăm că, în an centenar, trebuie să instituim o recunoaștere morală orașului care, prin elitele sale, a acceptat sacrificiul fondator, pentru realizarea celui mai important proiect de țară al românilor.
Avand in vedere ca Iaşul a fost capitală a Moldovei medievale şi moderne, vreme de trei secole (1564—1862) fiind locul unde s-au petrecut multe din momentele înălţătoare ale istoriei, culturii și ştiinţei româneşti si ca Iaşiul este al tuturor românilor, cunoscut ca oraş al celor trei Uniri, în anul centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei și al culturii naţionale, prin prezenta inițiativă legislativă, se propune declararea orașului Iași – capitala istorică a României.
Anul acesta s-au împlinit 100 ani de la purtarea eroicelor lupte de la Oituz, Mărăști și Mărășești. România, restrânsă teritorial doar de la munți la Prut și de la Botoșani la Galați, cu sute de mii de refugiați și o cifră asemănătoare de răniți, în care bolile făceau ravagii, a avut capacitatea de a se organiza civil și militar pentru a respinge atacurile dușmane. Și totul organizat de la Iași – vechea capitală a Moldovei.
Căci din 12/25 Nov. 1916, când ministerele și Tezaurul Țării s-au pornit spre Iași, și 20 Nov./3 Dec., când prim-ministrul Ion I. Brătianu a părăsit Bucureștii plecând spre aceeași destinație, și până la finalul războiului, Iașii au redevenit Capitala României. Iar la sfârșit, când s-a înfăptuit România Mare, Iașii au știut din nou să cedeze locul Bucureștilor, pentru conducerea României Mari.
Vedem că, în momentele cheie ale istoriei naționale, de mai mult de un veac și jumătate, Iașii, ca de altfel întreaga zonă a Moldovei, cât granițele au cuprins-o în diversele epoci, au știut să își dea obolul pentru propășirea patriei.
Orașul Iași se numară printre cele mai vechi și mai importante așezări ale țării, în care a pulsat mereu, puternic, o autentică viață românească. Capitală de netăgăduit a Moldovei, orașul a dat patrimoniului național inestimabile valori materiale și spirituale, a înscris în istoria țării pagini glorioase, ramase durabil în conștiință. Este cel mai istoric oraş al ţării, cu un patrimoniu deosebit, cum nu găseşti poate în niciun alt oraş românesc.
Iașiul este al doilea oraș ca mărime al României. Pe lângă importantul rol administrativ, Iașiul și-a căpătat și un faimos rol cultural dar și un important nucleu religios.
Prima școală în limba română și prima universitate din țară, primul spectacol de teatru în limba română și primul teatru național fac parte din istoria acestui așezământ sublim.
În anul 2008, Iașiul a celebrat 600 de ani de atestare istorică. Clădit pe un puternic patrimoniu cultural și ecumenic, reprezentat de un numar major de mănăstiri, palate și statui, orașul are un mare potențial turistic fiind practic o comuniune de repere în care fiecare vizitator poate înțelege spiritualitatea și importanța națiunii române. Centru de spiritualitate creștin-ortodoxă, admirabilul edificiu Catedrala Mitropolitană din Iași este totodata cel mai mare loc de pelerinaj din țara noastră.
Pentru completarea datoriei morale și istorice a națiunii române față de orașul sacrificiului fondator, se cuvine instituirea, printr-un gest firesc de recunoaștere, a statutului de capitală istorica pentru orașul Iași. Avem această datorie de onoare, în an centenar.
Prop Leg Iasi Capitala Istorica by orizontul pascani on Scribd