3.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 6, 2024

Descoperirea care zguduie lumea creştinismului. Un manuscris antic sugerează că Iisus a fost căsătorit. Ce spun experţii

O descoperiere a unui cercetător de la Harvard este pe cale să facă lumină într-un aspect controversat din viaţa lui Iisus Hristos, scrie Huffington Post. Karen King, profesoară la Şcoala de Teologie de la Harvard, spune că a descoperit un papirus care datează din secolul IV şi care, tradus, spune că Iisus a fost căsătorit.

Manuscrisul, scris in limba coptă, este cât un card bancar dar conţine un fragment foarte interesant care atrage atenţia: „Iisus le-a spus lor – sotia mea…”. Bucata de papirus nu a fost testat pentru a se stabili exact de când datează, însă Karen şi alţi cercetători susţin că manuscrisul este autentic.

„Tradiţia creştină susţine că Iisus nu a fost căsătorit, deşi nu există dovezi istorice care să ateste acest lucru”, a declarat King în cadrul unei conferinţe, la Roma. „Această nouă Evanghelie nu dovedeşte că Iisus a fost căsătorit, însă ridică un semn de întrebare legat de subiectul controversat al statutului marital al lui Iisus. Abia la un secol după moartea Lui a apărut această tradiţie care declară că Iisus a fost celibatar”, a mai spus cercetătoarea.

Karen King este specializată în literatura coptă şi Gnosticism şi a mai publicat articole despre Evanghelia Mariei Magdalena şi Evanghelia lui Iuda.

Manuscrisul aparţine unei persoane care doreşte să rămână anonimă şi care l-a găsit într-o colecţie de papirusuri în anul 1997. Karen susţine că textul este traducerea unuia mai vechi, care fusese probabil scris în limba greacă.

Papirusul ar putea reaprinde dezbaterea pe tema posibilităţii ca Iisus să fi avut o soţie şi o discipolă. Discuţiile pe această temă sunt aprinse în special în sânul Bisericii Catolice, în condiţiile în care Vaticanul continuă să afirme că femeile şi bărbaţii căsătoriţi nu pot deveni preoţi, pentru că nu ar corespunde modelului impus de Iisus.

„În secolul al doilea a existat o dezbatere aprinsă între creştinii care credeau că Isus a fost căsătorit şi cei care credeau contrariul. Scopul dezbaterii era cât se poate de pragmatic: primii creştini încercau să-şi dea seama dacă ar fi trebuit să se însoare şi să facă sex”, a explicat Karen L. King.

 

Sursa: Juranlul National

Recomandări