0.9 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Detalii despre proiectul autostrăzii A7, de la Bucureşti la Paşcani. Un nod rutier unic în ţară

 

Primul tronson de autostradă din judeţul Iaşi va avea aproape 30 km, va tranzita raza a cinci localităţi şi va avea trei noduri rutiere, iar unul dintre acestea va fi unic în ţară. Sectorul Mirceşti – Paşcani este parte din autostrada A7 (Ploieşti – Paşcani) şi, în prezent, face obiectul unei licitaţii pentru contractarea lucrărilor de execuţie, o premieră pentru judeţul Iaşi.

Această porţiune este scoasă simultan la licitaţie cu alte două sectoare din A7 (Săuceşti – Trifeşti şi Trifeşti – Gherăeşti), toate trei făcând parte din tronsonul Bacău – Paşcani. Sectorul ieşean este cel mai costisitor, valoarea contractului fiind estimată la maxim 2,6 miliarde lei (fără TVA), faţă de 2,4 miliarde lei în cazul sectorului băcăuan şi 1,9 miliarde lei în situaţia celui nemţean. Autostrada A7 va tranzita judeţul Iaşi pe raza a cinci unităţi administrativ-teritoriale (UAT): Mirceşti, Hălăuceşti, Mogoseşti – Siret, Stolniceni – Prăjescu şi Paşcani.

Nod rutier unic în ţară

Pe traseul sectorului Mirceşti – Paşcani sunt prevăzute trei noduri rutiere: la Mogoşeşti – Siret, intersecţie A8 şi Paşcani. În total, nodurile rutiere vor avea 3 bretele principale, 16 secundare şi mai multe intersecţii giratorii. În cazul primului nod, de la Mogoşeşti – Siret, geometria este de tip „trompetă” cu raze ale bretelelor de 250 metri care asigură o viteză de proiectare de 60 km cu descărcare în DJ 208, unde va fi amenajat un sens giratoriu. Cele mai multe bretele (8) sunt la nodul rutier de intersecţie cu A8, nod care se va întinde pe teritoriul a două UAT-uri: Stolniceni – Prăjescu şi Paşcani.

„Nodul rutier dintre A7 şi A8 are o geometrie aparte fiind o constructie de tip turbion. Este o intersecţie de infrastructuri mari, aparte, ce îi va conferi o unicitate întrucât nu mai este întâlnită în România o asemenea lucrare de artă. Este de precizat faptul că, pentru materializarea acestui nod, nu a fost nevoie de defrişări şi că amplasamentul se află departe de ariile naturale protejate, drept dovada fiind Acordul de Mediu obţinut pentru acest obiectiv”, a declarat fostul secretar de stat Adrian Covăsnianu, membru fondator al Asociaţiei  „Moldova vrea autostradă”.

În ceea ce priveşte nodul rutier Paşcani, acesta este similar cu cel proiectat la Mogoşeşti-Siret, descărcarea traficului fiind prevăzută pe DN 28A, tot printr-o intersecţie giratorie. „Traseul autostrăzii intersectează o serie de drumuri de diverse categorii (agricole, explotare, drumuri între tarlale) întrerupând continuitate acestora. Funcţie de importanţa lor, s-au prevăzut intersecţii denivelate fără acces la autostradă sau devierea lor în lungul autostrăzii şi gruparea lor în vederea realizării unei treceri comune peste autostradă. Se mai disting o serie de drumuri agricole sau accesuri locale a căror continuitate s-a păstrat prin soluţionarea trecerii lor denivelat peste sau pe sub autostradă, prin deschiderile podurilor sau pasajelor”, se precizează în caietul de sarcini.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Recomandări