Dezbatere publică despre soarta cimitirelor din Paşcani, chiar în Postul Paştelui. Întâlnirea organizată de consilierii liberali, a avut loc la Casa de Cultură joi seara începând cu ora 17.00. În sala au fost prezente cca 20 de persoane, sub aşteptările organizatorilor. Consilierul Marius Pintilie a explicat că administraţia locală a aprobat un regulament al cimitirelor şi studiile de fezabilitate pentru amenajarea noului cimitir.
El a spus că investiţia, estimată la 7 milioane de lei ar urma să fie finalizata în câţiva ani de zile iar până atunci noua locatie ar trebui să fie folosita după ce va fi împrejmuita cu gard şi amenajate aleile pietonale. De asemenea el a mai spus că locurile de veci ar trebui date spre folosinţă gratuit iar beneficiarii să plătească o redevenţă modică.
Consilierul păşcănean a criticat faptul că în momentul de faţă, modul de administrare al cimitirelor lasă de dorit. El susţine că nu sunt registre de evidentă a locurilor de veci şi a celor decedaţi şi că păşcănenii plătesc mii de euro pentru a avea loc unde să îşi îngroape morţii.
Marius Pintilie a cerut înfiinţarea unei comisii pentru inventarierea locurilor de veci, El susţine că nimeni nu va fi mutat de acolo dar că trebuie făcută ordine în cimitire.
Dezbaterea publică a avut şi un alt scop, cel de a asculta părerile oamenilor şi de a obţine dovezi şi mărturii de la ei, că au plătit pentru obţinerea locurilor de veci.
Câţiva cetăţeni din sala au recunoscut că au fost nevoiţi să dea bani preoţilor pentru ocuparea locurilor în cimitir şi că după câţiva ani au gasit îngropaţi alţi morţi peste rudele lor.
La discuţii a participat şi fostul arhivar al RAGCL Paşcani, ieşită de câţiva ani la pensie. Femeia a făcut o serie de dezvăluiri surprinzătoare. Ea a precizat că la regia locală de termoficare există o evidentă clară a celor care au cumpărat locuri de veci din anii 80 şi până în 1993. Problema este ca pentru a fi recunoscut acest drept reprezentantii bisericilor solicita chitantele de plata iar multe dintre ele au fost pierdute sau distruse.
Informaţia a fost confirmată de managerul regiei. Pe baza registrelor păşcănenii care nu mai au chitanţele pot obtine adeverinţe doveditoare pentru a nu mai fi nevoiţi să achite din nou.
Gelu Nedelcu spune că, până la reorganizarea activităţii fostei regii, atunci când au fost separate serviciile de apă, în statutul unităţii erau cuprinse şi activităţi funerare. Pe timpul fostului regim comunist dar şi câţiva ani după, cei care aveau nevoie de un loc de veci achitau o sumă de bani pentru a obţine câte 2,5 mp.
Deocamdată nu se ştie dacă administrarea cimitirului a fost sau nu transferată Primăriei Paşcani. Cert este în momentul de faţă terenul apare în inventarul domeniului public şi că bisericile sunt cele care se ocupă de ele.
În registrele de la RAGCL apar 1698 de persoane care au achitat pentru cumpărarea sau folosinta unui loc de veci. Sumele sunt diferite în functie de perioada când a fost făcută încasarea. Ultima chitanţa este înregistrată pe 1 martie 1994. După această dată plăţile au fost făcute la biserici. Consilierul PNL, Cătălin Conache crede că în schimbul banilor achitaţi cetăţenii nu au cumpărat terenul cu l-au concesionat sau închiriat şi că nu pot înstrăina acest drept prin vânzare altor persoane.
Primăria Paşcani a refuzat să clarifice acesta situaţie. În schimb preotul Pavel Postolache a sustinut că în momentul de fata, singurele tranzacţii se fac între cei care deţin locurile de veci şi cei care vor să le obţină, nu de biserică.
Menţionăm că prima iniţiativă de clarificare a situaţiei cimitirelor inclusiv de impunere a unui regulament de funcţionare a aparţinut consilierului independent Dionisie Afloroaei. Atunci demersurile au fost blocate chiar de primarul liberal Grigore Craciunescu.
În momentul de faţă bisericile susţin că o parte din terenurile cimitirelor sunt private, obţinute din donaţii de la enoriaşi sau chiar cumpărate. Aşadar nu se cunoaşte cu exactitate care este domeniul public şi care este al bisericii.
În noul cimitir terenurile nu pot fi atribuite gratuit decât veteranilor de război şi persoanelor cu probleme sociale. Pentru ocuparea lor se va achita o redevenţă, 280 lei pentru 25 de ani sau 50 lei pentru 7 ani. Cererile se depun la Primărie iar până acum au fost înregistrate deja 106 cereri.
Administratia locală a anunţat că după aprobarea bugetului va demara licitaţiile pentru proiectare şi execuţia noului cimitir care va avea în prima etapă cca 800 de locuri de veci.
Liste Ragcl Pascani Plata Locuri de Veci by orizontul pascani on Scribd