Ieri, la Primăria oraşului Hârlău, începând cu orele 10.00, a avut loc o dezbatere organizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă, Iaşi pe tema managementul stresului, la activitate participând administratorii unor societăţi comerciale de pe raza oraşului Hârlău.
Scopul întâlnirii de ieri a urmărit informarea, instruirea şi dezbaterea unor aspecte legate de sarcinile şi atribuţiile de serviciu ale angajaţilor, deoarece se întâlnesc frecvent abateri de acest gen, care generează factori de stres la locul de muncă.
Reprezentantul Inspectoratului teritorial de muncă din Iaşi a precizat că de multe ori angajaţii primesc şi alte sarcini decât cele pentru care sunt pregătiţi profesional sau care nu apar în fişa postului. Spre exemplu, unui mecanic i se poate cere să facă şi activităţi care ţin de domeniul unui electrician, în timp ce legea spune că pentru fiecare domeniu de activitate este necesară instruire de specialitate.
În replică, administratorii de firme consideră că aceste prevederile legale nu se pot respecta în proporţie de 100%, deoarece există situații de moment, care trebuie rezolvate totuși de cineva.
O altă problemă adusă în discuţie a fost verificarea stării de sănătate a personalului, prin controalele periodice, deoarece în ultima perioadă, numărul accidentelor la locul de muncă sunt din ce în ce mai multe, fiind provocate de starea de sănătate a angajatului şi dar şi de condiţiile de muncă pe care acesta le are.
A fost adus în discuţie un caz din învăţământ în care, din cauza stresului, după afişarea listelor cu salariile micşorate, 3 profesori au murit.
Stresul este un element foarte important care poate afecta angajații la locul de muncă, iar în cadrul dezbaterii au fost prezentate exemple elocvente, care demonstrează că poate fi afectată nu numai capacitatea de lucru, ci şi starea de sănătate.
Proprietarul unei afaceri povesteşte că după o descindere a Corpului de control la care au participat şi mascaţii, o angajată, din cauza stresului, a uitat cum o cheamă şi când a fost întrebată în ce an s-a născut, a răspuns că este născută în ’80, ceea ce înseamnă fals în declaraţii.
Menţionăm că întâlnirea a avut caracter preventiv, pe parcursul ei fiind explicate regulile esenţiale legate de Codul Muncii, care trebuie aplicate obligatoriu, mai ales când se referă la stresul ce poate fi produs prin diferite mijloace angajaţilor, la locul de muncă. La final, pentru alte informaţii suplimentare, participanţii au primit materiale informative din partea Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă.