Cu flori comestibile si microplante, doi tineri din Iaşi vor să cucerească piaţa din regiunea Moldovei. Au deja 50 de clienţi din rândul restaurantelor şi a bucătăriilor profesionale din Iaşi şi din Neamţ, dar şi-au propus ca microplantele cultivate de ei să ajungă în farfuriile tuturor bucătarilor amatori din Nord-Estul ţării.
Raluca Blăjuţ şi Andrei Băeanu au 26 şi 31 de ani şi au început să cultive microplante în urmă cu mai puţin de un an, în dormitor. Între timp, şi-au deschis o microfermă la Cotnari, au construit o seră pentru flori comestibile, vor să lanseze o linie de ambalare a salatelor şi, cu ajutorul FabLab, vor să scoată pe piaţă un kit care le va permite bucătarilor amatori să-şi cultive propriile microplante în bucătărie. Microplantele sunt, de fapt, plantele obişnuite, din seminţe obişnuite, dar care sunt lăsate să crească doar câteva zile.
Ce gust au plantele
La prima vedere, e greu de spus din ce seminţe au încolţit, dar e de ajuns să guşti o mică frunză ca să îşi dai seama. O frunzuliţă de floarea soarelui are gust de seminţe crude de răsărită. Micro-frunza are un gust untos, de nuci. Microplanta de busuioc are, de asemenea o aromă mai intensă, iar cea de ridiche e mai iute. Cele mai multe, chiar seamănă între ele, deşi gustul e diferit.