O femeie de afaceri din Paşcani a reuşit în doar şase ani performanţe economice „exotice” pentru România, reuşind să se impună la nivel mondial în nişa producătorilor de echipamente de siguranţă pentru copii.
Compania Te Rox-Prod, cu sediul în Paşcani, a reuşit să se impună în ultimii şase ani drept una dintre cele mai puternice firme din România. Proprietara, Doina Cepalis, a fost încadrată recent de către Business Magazin între cele mai puternice şi influente 200 de femei din România. Ce a reuşit să facă Cepalis la Iaşi din 2007 până în prezent poate fi considerată o minune economică.
Iniţial, în anul 2000, a intrat în afacerile cu textile cumpărând o fabrică de in din Paşcani, în care lucrau 600 de angajaţi. Şase ani mai târziu, intrarea masivă a firmelor chineze pe piaţa europeană a confecţiilor a dus la falimentul fabricii din Paşcani.
Explozia Doinei Cepalis începe din 2007, când cu un capital de pornire de 10.000 de euro, a reuşit să stabilească un parteneriat cu firma franceză Team Rex, pentru care a produs iniţial scaune pentru maşini în sistem lohn. Un an mai târziu, a renunţat la sistemul lohn şi a început să fabrice produse proprii, sub sigla Te Rox-Prod: huse şi centuri de siguranţă pentru fabricarea de scaune auto pentru copii.
De la 230.000 în 2007, cifra de afaceri a ajuns la 20 de milioane de euro în 2010, iar în prezent este estimată la 22 de milioane de euro. Printre partenerii de afaceri se numără giganţi precum Ferrari şi Disney, iar produsele de la Iaşi sunt exportate în 52 de ţări.
Doina Cepalis controlează în prezent cinci fabrici în Iaşi, Paşcani şi Roman, unde sunt angajaţi peste 1.000 de oameni. Recent, firma Te Rox-Prod a ajuns numărul 1 pe plan mondial la producţia de scaune auto şi centuri de siguranţă pentru copii. A reuşit să se impună în faţa firmele din China prin faptul că nişa pe care lucrează presupune o sensibilitate aparte din partea clienţilor, mult mai atenţi la calitate.
„Nu există niciun rabat la capitolul calitate. Am primit solicitări de la firme uriaşe, precum Carrefour sau Kaufland, să lucrăm şi cu ei, dar i-am refuzat pentru că nu mai aveam capacitate de producţie. Atunci ne-au dat ei bani în avans pentru a produce”, a spus Doina Cepalis la postul Tele M.
În cadrul aceleiaşi emisiuni televizate, patroana din Paşcani a mărturisit că evită fondurile europene: „Pentru mine aceste fonduri nu sunt o soluţie. În industria mea schimbările sunt atât de rapide încât nu îmi pot permite să stau să aştept aprobări birocratice, pentru că pierd timp şi clienţi. Dacă se schimbă moda şi mămicile preferă scaune de culoare mov sau verde turcoaz eu trebuie să le dau asta, nu să aştept OK-ul birocraţilor de la Bruxelles. De asta eu lucrez doar cu fonduri proprii sau bancare iar, mai nou, lucrez cu banii clienţilor. Au ajuns să aibă atât de multă încredere în mine încât finanţează ei producţia”.
Doina Cepalis este licenţiată din 1983 ca economist, specializarea finanţe – contabilitate la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi. sursa adevaruldeiasi