Anastasia a devenit voluntar în Vama Siret, după ce și-a părăsit casa și s-a despărțit cu greu de cei dragi: sora, bunica și unchiul.
Anastasia, voluntar: „M-am gândit ce pot să fac, iar dimineața a venit soluția. Prietenii mei români mi-au spus că pot ajuta și am fost foarte, foarte fericită că pot ajuta aici. Sunt foarte, foarte recunoscătoare prietenilor și vecinilor români. Acum vedem cine sunt adevărații noștri frați. Sper să se termine curând, cred asta din toată inima. Vrem să ne întoarcem acasă, nu vrem să mergem nicăieri, vrem să stăm acasă”.
O mamă cu un bebeluș de numai trei luni și cu o fată de 13 ani au fugit din calea bombardamentelor, la îndemnul soțului, care a rămas să aprovizioneze farmaciile.
„Sunt din Kiev. Acolo este jalnic, nu am cuvinte să mă exprim, nu aș găsi cuvintele potrivite. Soțul a spus: Ia copiii și pleacă, să scăpați măcar voi în viață!
Nu mi-a venit să cred, nu puteam să cred că ne va bombarda și ne va omorî”, a povestit ea.
Alți oameni și-au luat cu ei doar animalele de companie și au hotărât să părăsească Ucraina.
„Părinții mi-au spus că dacă mă simt mai bine, să plec și dacă sunt în siguranță, chiar dacă ei nu pot, să o fac și astfel am decis să plec. Orașul este ocupat, iar mama lucrează într-un orfelinat, care a fost bombardat de ruși. Ea era în ziua ei liberă, când a fost bombardat orfelinatul, Slavă Domnului!”, povestește altă femeie din Ucraina.
Peste 74.000 de refugiați au intrat în România, de la începutul războiului din Ucraina. Aproape jumătate dintre ei au și rămas în țara noastră.
Sursa digi24.ro