În contextul riscului crescut de răspândire a bolii diareice acute şi a holerei în Europa, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a trimis o serie de recomandări pentru instituţiile specifice şi pentru populaţia generală, care trebuie respectate în perioada iunie – octombrie 2022.
Administraţiile Bazinale de Apă Prut din Bârlad şi Siret vor facilita cu prioritate alimentări cu apă brută pentru tratarea apei în vederea potabilizării, în detrimentul utilizării piscicole sau în irigaţii, în timp ce APAVITAL trebuie să aprovizioneze populaţia cu apă de calitate şi în cantităţi corespunzătoare. „În preajma lacurilor de acumulare a căror apă este folosită în scopul potabilizării, se va interzice înotul şi pescuitul prin plăcuţe avertizoare. APAVITAL S.A. are obligaţia să menţină sub presiune apa din reţeaua de distribuţie (excepţia fiind situaţia avariilor), iar în cazul întreruperii distribuţiei pentru diferite intervenţii-avarii, producătorul de apă va proceda la dezinfecţia reţelei şi reluarea distribuţiei după îndepărtarea apei hiperclorinate”, au transmis reprezentanţii DSP Iaşi.
Aceştia interzic întreruperea apei potabile din alte motive decât avariile. Primăriile au primit recomandarea ca animalele şi păsările să nu fie adăpate direct din cursurile de apă, pentru a nu fi contaminată. Fântânile publice trebuie să fie controlate pentru calitatea apei, iar acolo unde se găsesc probleme să fie afişate mesaje că apa nu este bună de băut. „Se interzice folosirea apelor reziduale pentru stropirea grădinilor de zarzavat, iar sursele de izvoare captate vor fi folosite numai în cazul în care sunt autorizate pentru producerea de apă potabilă. Se va interzice prin plăcuţe avertizoarere scăldatul în ape curgătoare, lacuri de acumulare sau piscicole”, au mai spus reprezentanţii DSP Iaşi.