2.3 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 15, 2025

Duminica presedintelui – live text : Prezenta la Pascani, ora 21.00: 39,87%

PREZENTA ORA 21.00, LA PASCANI: 39,87% – 15120 votanti

PREZENTA ORA 19.00, LA PASCANI: 38,02% – 14417 votanti

PREZENTA ORA 17.00, LA PASCANI: 33,76% – 12804 votanti

PREZENTA ORA 13.00, LA PASCANI: 17,40% – 6585 votanti

PREZENTA ORA 11.00, LA PASCANI: 11,04% – 4187 votanti

Astazi, 24 noiembrie are loc turul doi al alegerilor prezidentiale. Romanii sunt asteptati la vot pentru alegerea viitorului presedinte, pentru un mandat de 5 ani de zile. Klaus Iohannis, actualul preşedinte al ţării şi Viorica Dăncilă, fost premier, se confruntă în cel de-al doilea tur de scrutin. După primul tur, care a avut loc pe 10 noiembrie la secţiile din ţară, Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Dăncilă – 22,26%. Sectiile de votare au fost deschise la ora 07.00 si vor fi inchise la ora 21,00. Votarea poate fi prelungită până la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara acestuia.

Lista secţiilor de votare poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secţiilor de votare. Alegătorii pot afla la ce secţie de votare sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.

Alegătorii din ţară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

Potrivit AEP, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante.

Ca şi în primul tur, operaţiunile privind numărarea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă, sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.

Persoanele acreditate să asiste la efectuarea operaţiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operaţiuni şi la al doilea tur.

Recomandări