0.9 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Echinocțiul de toamnă 2023: Începe toamna astronomică, când ziua se reduce treptat, iar noaptea crește

Echinocțiul de toamnă din 2023 are loc astăzi, pe 23 septembrie, la ora 9.50, și marcheză momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică.

Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice. Ulterior, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă, la finalul lunii decembrie. Totodată, în acest interval se va trece la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Ce este echinocțiul Echinocțiul reprezintă fenomenul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

Continuarea pe DIGI 24

Recomandări