2.4 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 1, 2025

Elevii şi profesorii de la Colegiul „Unirea”― pelerini la Vovidenia

În calendarul literar al culturii române, data de 5 noiembrie este rezervată prozatorului Mihail Sadoveanu. În această zi de început de brumar, profesorii catedrei de limba şi literatura română şi 45 de elevi ai Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Paşcani au pornit pe urmele lui Sadoveanu la casa memorială din comuna Vânători, Neamţ. Această clădire care a fost ridicată de un alt păşcănean, mitropolitul martir Visarion Puiu, l-a adăpostit pe scriitorul Mihail Sadoveanu spre apusul vieţii sale între 1948 şi 1961.
Emoţia a fost cu atât mai puternică cu cât elevii au intrat în contact direct cu mediul în care a trăit şi a scris literatură marele prozator. Paşii tuturor s-au purtat prin cele nouă camere ale muzeului. Încăperile păstrează ambianţa de epocă şi sunt expuse obiecte de o valoare inestimabilă precum: portrete ale părinţilor, un portret şi două busturi ale scriitorului, o icoană din secolul al XVIII-lea, o masă florentină, obiecte de vânătoare şi de pescuit, un impresionant pian vienez pe ale cărui clape au cântat Dinu Lipatti, Geoge Enescu sau Maria Tănase. Şi pentru ca tabloul să fie complet, vizualul s-a împletit cu auditivul. Fiori străbăteau sufletele tuturor atunci când vocea scriitorului ne întâmpina cu versuri din creaţia eminesciană, acompaniat fiind de Ciprian Porumbescu cu a sa excepţională baladă.
Pentru câteva ceasuri dintr-o zi de „toamnă aurie”, cu toţii am avut impresia că timpul a stat în loc şi că Sadoveanu este pregătit să înceapă o nouă istorisire.
Profesor Ana Iftimi
Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Paşcani

Recomandări

Horoscopul 2025. Energia astrelor aduce transformări fără precedent

Marte retrograd ne anunță chiar de la începutul anului că 2025 va fi un an al sacrificiilor, cu multe influențe imprevizibile, situații care vor...