miercuri, aprilie 30, 2025
12.7 C
Paşcani
Login

Escroci băgați după gratii. Ei foloseau metoda „accidentul”

În data de 30 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie Iaşi au descins, în cadrul a 3 percheziţii, la Penitenciarul Iaşi şi la alte două adrese de pe raza oraşelor Tg. Frumos, judeţul Iaşi şi Dorohoi, judeţul Botoşani, la bănuiţi de înşelăciuni prin metoda accidentul rutier. Au fost reţinute 2 persoane.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Iaşi – Secţia 2 Poliţie, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au efectuat 3 percheziţii domiciliare, câte una în Penitenciarul Iaşi, oraşul Tg. Frumos, şi în oraşul Dorohoi, la persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda accidentul rutier.

Din cercetări a reieşit că, un bărbat aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, ar fi contactat telefonic mai multe persoane, pe care le-ar fi indus în eroare cu privire la producerea unor accidente rutiere în care au fost implicate rude ale acestora.

Cel în cauză ar fi determinat victimele să predea personal diverse sume de bani unei femei, care ar fi sprijinit activitatea infracţională, în scopul rezolvării favorabile a situaţiei juridice a presupusului autor al evenimentului rutier.

Au fost aduse la cercetări 3 persoane, în baza probatoriului administrat în cauză două dintre acestea fiind reţinute.

În urma percheziţiilor, s-au ridicat în vederea continuării cercetărilor 5.000 de euro, 10.000 lei, 5 telefoane mobile şi 4 cartele telefonice.

În cauze, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la comiterea acestei infracţiuni și tentativă la înșelăciune, urmând ca în data de 1 noiembrie a.c., cele două persoane să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi cu propuneri legale.

Poliţiştii au beneficiat de sprijinul reprezentanţilorAdministrației Naționale a Penitenciarelor.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, doar anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, reţineţi cât mai multe detalii şi apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112, conform comunicatului de presa al IPJ Iasi.

Recomandări