Dacă până acum s-a tot vorbit despre “quiet quitting” sau “demisia silenţioasă”, mişcarea devenită populară pe reţelele sociale, mai ales pe TikTok, în care angajaţii îşi limitează, practic, atribuţiile de la serviciu (fac minimul necesar pentru a rămâne la locul de muncă), acum, mai nou, mulţi tineri aduc în prim plan problematica angajatorilor cu concepţii greşite şi prejudecăţi asupra Generaţiei Z, care i-ar determina să renunţe. Este generaţia care s-a născut între 1989 şi 2012.
Din punctul lor de vedere, atitudini nepotrivite şi replici ca “Pe vremea mea oamenii munceau, acum voi nu ştiţi ce înseamnă asta, nu mai vreţi să munciţi”, sau “Eu mă duceam şi în zilele libere la serviciu”, îi conving să nu rămână mai mult de câteva luni la un loc de muncă.
Cazul Andreei
Andreea, studentă în ultimul an la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” (UIAC) Iaşi, a menţionat reporterilor “Ziarul de Iaşi” cât de nuanţate sunt astfel de situaţii, din ce în ce mai întâlnite. “Datorită dezvoltării, a educaţiei, este normal ca atunci când mergi la muncă să ai anumite aşteptări, un mediu decent, liniştit, cu oameni educaţi… Dar ce ce faci când nu e aşa, iar angajatorii se comportă cu tine ca în Evul Mediu, jignindu-te cu fiecare ocazie, din cauza lipsurilor lor? Mai corect spus, a frustrărilor. Normal că vrei să demisionezi, silenţios sau nu”, a precizat tânăra.
În relatarea sa, aceasta a povestit diverse schimburi de replici pe care le-a avut cu şefi de-a lungul timpului. “Cel mai mult m-a scos din minţi ipocrizia unui manager dintr-o corporaţie la care am lucrat doar două luni. Oricâtă nevoie de bani aveam, nu am mai suportat. Am refuzat să mă prefac că sunt la fel de ipocrită ca el. Eu voiam sa muncesc, noi vrem să muncim, dar nu vrem să fim exploataţi într-un mod înjositor. De ce să mă suni noaptea să-mi mai dai câte ceva de făcut, când ştii că nu normal? De ce să declari în timpul şedinţelor cât de mult ai muncit tu ca să ajungi, de fapt, o marionetă nefericită? De ce să accept toate astea? Asemenea comportamente sunt peste tot, şi nimeni nu vorbeşte despre ele”, a adăugat studenta.