Încep să apară rezultatele evaluării realizate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) asupra unităţilor medicale din Iaşi.
Deşi nu există niciun spital din România inclus, încă, în categoria I, inclusiv reprezentanţii autorităţii spunând că primele spitale de aici vor fi cele regionale, inclusiv SRU Iaşi, sunt şi unele surprize.
În momentul de faţă, două spitale din Iaşi au cele mai mari scoruri dintre toate unităţile medicale din România. Institutul Regional de Oncologie din Iaşi şi Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) au avut un punctaj total de 94,59%, respectiv 94.48%, în categoria lor de competenţă.
Ambele au fost încadrate în categoria a II-a, a unităţilor medicale ce au fost acreditate cu recomandări, în clasa de competenţă I M. Conform Ordinului de Ministru nr. 1.408 din 12 noiembrie 2010, aici este încadrat un spital „cu nivel de competenţă foarte înalt care au competenţă foarte înaltă restrânsă la domeniul său de activitate şi asigură servicii medicale într-o specialitate în conexiune cu alte specialităţi complementare”.
Evaluările pentru cele două au fost finalizate în 2023, la IRO în februarie şi la IBCV luna trecută, în iulie, urmând a fi reluat procesul după 2028.
Al treilea punctaj la nivel naţional îl are Arcadia Hospital, tot din Iaşi, care a fost acreditat tot în categoria a II-a, cu recomandări, şi care a obţinut 94,29%. Acesta este încadrat în clasa de competenţă IV.
Probleme la Paşcani şi Hârlău
Există însă şi unităţi medicale care nu au trecut cu bine evaluarea ANMCS. Spitalul C.F. Paşcani, deşi a obţinut un punctaj relativ bun, 86.36%, se află acreditat în categoria IV, ceea ce înseamnă că a fost acreditat cu încredere redusă. Acesta este considerat că face parte din clasa a IV-a de competenţă, un nivel bazal, care deserveşte unei populaţii dintr-o rază limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.