Evaluarea Națională – proba la limba română
“Sper să iau peste 9 la această probă” spune un absolvent de gimnaziu care astăzi a ieșit printre primii de la examenul național. Majoritatea dintre ei spun că proba a fost ușoară și că cei care au fost atenți pot obține notă mare. În acest an, lucrările absolvenților de clasa a VIII-a vor fi corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cel în care s-a dat proba. Notele obţinute la examen sunt importante doar pentru elevii care vor să intre la licee bune. De reţinut: examenul de Capacitate nu se pică, indiferent de media obţinută.
Astăzi a avut loc prima probă scrisă la Limba şi literatura română, din cadrul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII- a. Elevii au avut intrebari pe marginea unui pastel (specie a genului liric) si de scris o compunere despre o zi de vacanță la munte. Emoționați, ei spun că a fost ușor și speră la note mari. La fel de emoționați au fost și părinții care și-au așteptat copiii în fața școlii.
Proba scrisă la Matematică, ultima din cadrul acestui examen, se va desfăşura miercuri, 29 iunie. Este proba “cu probleme” pentru majoritatea elevilor.
Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 iulie, până la ora 16.00. Eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.
Conform datelor Ministerului Educaţiei, la examen s-au înscris peste 153.522 de candidaţi în cele 4.809 de centre în care se va desfăşura Evaluarea Naţională. Din județul Iași au fost 6.332 elevi inscrisi, din care 6.148 prezenti – 184 absenti – 97,09%. Niciun elev nu a fost eliminat din examen.
Tot de astăzi şi până la terminarea probelor s-a pus la dispoziţie linia Telverde 0800 801 100, număr apelabil gratuit, între orele 8.00-17.00, la care se pot semnala „disfuncţionalităţile apărute”, informează Ministerul Educaţiei.
Poliţia Română a pus la dispoziție 5.173 de poliţişti pentru desfășurarea în condiții de liniște și siguranță a examenelor de la Evaluarea Națională.
Miza examenului de capacitate este mare doar pentru elevii care au învăţat bine şi s-au străduit să obţină medii mari în gimnaziu. Media de admitere în liceu se calculează ca media aritmetică dintre media anilor din gimnaziu şi cea obţinută la evaluarea naţională. Cu cât va fi mai mare media, cu atât elevii au şanse mai mari să fie admişi în liceele lor favorite. În vreme ce câteva zeci de elevi reuşesc să obţină chiar şi note maxime la ambele materii, sunt şi licee în care sunt admişi elevi şi cu medii de 3. Asta înseamnă că în gimnaziu ei au avut medii între 5 şi 6, iar la capacitate au luat media 1.