Ne place sarea, pentru că fără ea mâncarea nu are gust. Dar am ajuns să consumăm aproape două linguriţe în fiecare zi, de două ori mai mult decât ar fi normal. Nu solniţa de acasă e problema, ci hrana procesată de la magazine. Sarea se ascunde chiar şi în dulciuri. A devenit o misiune aproape imposibilă să alegi, măcar pentru o zi, mâncare nesărată. Urmăriţi un experiment din seria „Ce ne puneţi în mâncare”.
Sarea. E cu noi din cele mai vechi timpuri. Condiment de bază, nelipsit în orice bucătărie a lumii.
O punem în bucate, în povești, în superstiții și fără ea nu am putea să supraviețuim. E sursa principală de sodiu, element esențial pentru organism. Prea puțină sare ne-ar ucide, prea multă ne distruge sănătatea. Dacă în trecut era greu de procurat, astăzi e imposibil să o evităm.
Un covrig cu mac conţine mai mult de un gram de sare. Unul cu caşcaval, aproape două grame, deci o treime din limita zilnică.
Mădălina Iacob, reporter Observator: 3 felii de pâine conţin 1,5 grame de sare. Această pungă are practic 2,3 grame de sare. Mezelurile sunt cele mai sărate. 5 felii de muşchi file afumat conţin jumătate din cantitatea zilnică de sare recomandată de medici.
De aici, de pe rafturile magazinelor, și nu neapărat din solniță, începe problema excesului de sare. Peste 70% din cantitatea pe care o consumăm zilnic provine din mâncarea procesată. În jur de 24%, din sodiul prezent în mod natural în alimente, și doar 6% din ce adăugăm noi în bucătărie.
Mihail Pautov, medic: Am strâns toate tripurile de mâncare procesată pe care un om le poate mânca într-o zi şi omul respectiv, virtual bineînţeles, a mâncat o pizza, supă la plic, a mâncat nişte mezeluri şi am ajuns la o cantitate de 25 de grame de sare, adică de cinci ori mai mult decât limita recomandată de sare pe zi.