8.4 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Șezătoare la Poienița cu momente deosebite și invitați speciali

Zi de sărbătoare, cântece și joc azi la Vînători: în fața Centrului de Consiliere din Hârtoape-Poienița a avut loc o șezătoare la care au participat în jur de 150 de săteni de toate vârstele.

Inițiativa face parte dintr-un proiect UNICEF cu denumirea ”Niciun copil invizibil”, implementat în 2011 de 4 comune : Ceplenița, Dolhești, Mironeasa și Vînători, prin care se urmărește implicarea copiilor din familiile defavorizate în comunitate și ajutarea lor prin diferite mijloace educaționale, sociale și materiale.

Deoarece este vorba despre un parteneriat între comune, la eveniment a participat și un grup din Ceplenița format din 35 de copii de la școlile din comună, profesori, învățători și bineînțeles, bătrânii satului. Gazdele au fost reprezentate de elevi și foști elevi de la Școala din Hîrtoape, îndrumați de învățătoarea Daniela Tarcan.

Copiii înbrăcați în frumoase costume populare, au cântat și au dansat, acompaniați de fluier, au spus poezii, proverbe și zicători, amintind celor prezenți prin port și voie bună, tradițiile de altădată.

Nici bătrânii nu s-au lăsat mai prejos, Elena Antohi, amintind tinerilor pe lângă amuzantele strigături sau vorbe cu tâlc și importanța practicării meșteșugurilor, care înfrumusețeau viața și casele oamenilor prin confecționarea unor obiecte deosebite și necesare în gospodărie.

Cel mai interesant moment susținut de grupul de copiii a fost ”dansul ploii”, ritual străvechi, realizat pe timp de secetă, prin care ”paparudele” invocau ploaia.

Invitații speciali ai evenimentului au fost 4 artiști ai Grupului Gheorghe Jitaru, care au încântat publicul satului cu 5 piese cunoscute din repertoriul lor de muzică populară.

Gheorghiță Jitaru, liderul grupului, originar din Vînători, a fost acompaniat de colegii săi, Gheorghe Lupu, Gigi Moroșanu și Neculai Grigoroaia, reușind să anime atmosfera și să-i determine pe tinerii satului să iasă la joc și să încingă o horă cu strigături.

Cântărețul, care nu a mai fost de 6 ani pe meleagurile părintești, emoționat, a promis că-i va ajuta pe cei mai tineri și-i va îndruma dacă vor dori să urmeze o carieră muzicală, menționând că, de fiecare dată, revine cu mare drag în locurile unde s-a născut și a crescut.

La sfârșitul șezătorii a fost organizată o masă festivă în valoare de 1000 de lei, de către Primăria comunei Vînători,iar la eveniment au participat 3 preoți, 10 învățători, 5 profesori și 15 reprezentanți ai administrației locale.
Proiectul are ca beneficiari copii din cele 4 comune,câte 40, 50 la fiecare activitate, iar valoarea sa totală este de 12 mii lei, 10 mii fiind contribuția UNICEF, iar 2000, cofinanțare din partea primăriei.

Recomandări