1.3 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Fabricat in Pascani: ,,Ioana – supermarketul copiilor”, un brand in dezvoltare nationala – VIDEO

Relansarea odată cu grila de toamnă a TV Bit a seriei de emisiuni „Fabricat în Pașcani” ne-a făcut să ne întrebăm ce s-a mai făcut nou oraș, cine și ce investiții de la zero, de la „iarbă verde” cum ar spune americanii, a mai reușit să realizeze în 2011. Faptul că a fost un an greu pentru pășcăneni, simpli locuitori și oameni de afaceri deopotrivă, se vede în puținătatea reușitelor.Așa se face că pentru emisiunea de astăzi ne-am oprit asupra magazinului „Ioana”, practic singura investiție din comerț la Pașcani.

De la un chioșc în piață acum 7 ani , apoi două, afacerea „Ioana” a crescut prin deschiderea acum 5 ani unui magazin într-un spațiu închiriat lângă Poșta Deal. În primăvara acestui an s-a deschis „Supermarketul copiilor”, o investiție de circa 5,5 miliarde de lei vechi, dacă e să limităm discuția doar la clădire și amenajări. „Ioana”, magazinul cu produse pentru copii, a devenit un brand local. Local, dar cu ambiții. Încurajați că au început să aibă clienți fideli din Iași, Tg. Frumos sau Tg. Neamț, soții Păduraru, patronii magazinului, vor să facă din „Ioana” un brand național

Lucru la un magazin online a început deja. Și asta va fi o premieră pentru Pașcani, supermarketulcopiilor.ro fiind prima inițiativă de acest gen a unei firme locale. Astăzi este un pariu, pariu pe care Mariana și Cătălin Păduraru sunt siguri că îl vor câștiga, după aceeași rețetă ca și până acum. Deși nu a trecut decât vre-un an de zile, unii pășcăneni au început să uite că noul magazin cu produse pentru copii s-a ridicat pe locul unei foste ghene de gunoi, situată în spatele Poștei Deal. Aici a fost amenajat, pe două etaje, un magazin cu tot ce-i tebuie unui copil, de la nou născut, până la cei deja mărișori. Afacerea, una de familie, a fost pornită la începutul anilor 2000 de Mariana Păduraru. Ea avea 10 ani de experiență exact în acest domeniu, al produselor pentru copii.

Un brand in dezvoltare nationala

Raportul foarte bun preț-calitate a fost cheia succesului până acum. Va fi și de acum înainte, spun soții Păduraru. Dar cum să faci să crești vânzările într-un oraș tot mai sărac? Vinzi în toată țara, printr-un magazin online, care se va „deschide” la începutul anului viitor. Ideea le-a venit de când au fost descoperti că au clienți fideli care vin din alte orașe, unde nu există magazine specializate, iar produsele pentru copii sunt mai scumpe.

Un supermarket pentru copii, magazinul online nu sunt singurele domenii de pionierat în Pașcani. Dealtfel, Mariana Pădurariu se spune că a avut idei, noi pentru acea vreme, încă de la începuturi. Poate par glume astăzi, dar numele „Ioana” pictat pe o tablă a fost printre primele firme apărute din Piața Vale. „Un alt fel de comerț” nu a fost doar un slogan folosit pentru că „dă bine”. Înseamnă grijă pentru client, iar Mariana Păduraru este mândră că vânzătoarele ei nu sunt ca oricare, ci adevărate profesioniste.

Povestea Ioana

Soții Păduraru nu sunt genul de patroni plângăcios și nici „mincinosi”. Da, câștigă bani din afacere. La fel de adevărat este că au fost și vremuri când banii se făceau altfel, mai ușor. Au și datorii la bancă, au și la rude. Dar sunt cu ratele la zi și sunt optimiști. A fost și greu, dar astăzi au ajuns la o cifră de afaceri lunară de circa un miliard de lei vechi, care le permite să trăiască decent. „Ioana” e un brand local. A prins atât de bine încât mulți cunoscuți de-ai soților Păduraru cred că vine de la prenumele doamnei. Nu, e de la al fiicei lor. Au și un fiu Vlăduț, cu numele său vrând să „boteze” parcul pe care l-au construit în spatele magazinului:

“Țara lui Duțu”. Deoacmdată nu le-a ieșit, părinții ducîndu-și copii tot „în parc la „Ioana””. Parcul are și el o poveste, legată tot de afaceri. Investiția, și nu una mică, de circa 600 de milioane de lei vechi a fost asumată de către patroni atunci când au cerut de la Primărie concesiunea terenului pe care au construit magazinul. Ideea, folosită de mult în alte orașe, dar premieră la Pașcani, este că, pe lângă taxa de concesiune pe care o plătești la Primărie pentru folosirea terenului, pentru că faci o afacere pe domeniul public, să „restitui” ceva și populației. Cum ar fi, să faci un parc.

Au spus că vor amenaja un parc de la zero, în locul celui vechi și lăsat în paragină de administrație. Zis și făcut. Au comandat jocuri noi, moderne și sigure pentru copii. Parcul a rămas tot loc public, deși investiția e una privată. Iată că „Fabricat în Pașcani” nu înseamnă numai producție, ci poate însemna și investiții de succes în servicii sau comerț. Și nu întotdeauna succesul constă în cifre de afaceri amețitoare sau sute de angajați.

Cinci locuri de muncă, bani virați la bugetul de stat și cel local, un parc pentru copii, o afacere ”made în Pașcani” care merge și are perspective de dezvoltare pot fi la fel de bine piese dintr-un puzzle care să redea încrederea în viitorul orașului, să readucă chiar optimismul la Pașcani.

Orizont.info

Recomandări