C.P. Fundația „Vatra Pașcanilor” în parteneriat cu Școala Gimnazială Specială Pașcani au implementat în perioada 1 noiembrie 2012 – 31 august 2013 proiectul „Simt și zâmbesc ca voi” finanțat de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor 2012. Scopul Proiectului a fost „Dezvoltarea serviciilor terapeutice pentru copiii cu dizabilități prin amenajarea unui cabinet de integrare multisenzorială și specializarea cadrelor didactice în lucrul cu terapii alternative (terapia snoezelen și hipoterapie)”.
Activitățile proiectului au cuprins:
Fundaţia „Vatra Paşcanilor” în parteneriat cu Școala Gimnazială Specială Pașcani și Asociația HIP-TEP Aiud au pregătit în domeniile hipoterapiei și terapiei senzoriale (snoezelen) câte 2 specialiști de la Școala Gimnazială Specială Pașcani. 2 profesori au mers la Asociația HIP-TEP Aiud care oferă servicii de hipoterapie pentru a participa la o conferință internațională organizată de partener și au făcut un stagiu practic de 1 săptămână.
Alți 3 profesori au fost specializați în domeniul stimulării senzoriale participând la un curs de formare acreditat de Colegiul Psihologilor din România. De asemenea, s-a amenajat cu sprijinul finanțatorului la nivelul Școlii Gimnaziale Speciale Pașcani, un cabinet de stimulare senzorială, unde pe baza programelor terapeutice de integrare senzorială elaborate de cei trei specialiști. Toți elevii școlii au beneficiat și vor beneficia de terapii moderne pentru recuperarea lor, contribuid la dezvoltare armonioasă a personalității, la dezvoltarea atașamentului și la crearea stării de siguranță și încredere în sine. Camera de stimulare senzorială este un spațiu controlat, securizant și familiar, in care se prezintă o serie de stimuli vizuali, auditivi, olfactivi și tactili în care copilul trăiește o experiență de învățare care se încadrează în limitele zonei proximei dezvoltări ale fiecărui caz în parte.
Tot prin proiect un grup de 10 elevi însoțiți de specialiști au mers în luna mai la Asociația HIP-TEP pentru a beneficia de un program de hipoterapie.
Prin activitățile de stimulare multisenzorială și hipoterapie s-a urmărit dezvoltarea personală, recuperarea unor deficiențe, dezvoltarea armonioasă a personalității facilitând astfel formarea autonomiei personale și integrarea școlară și socială.
DIRECTOR:
profesor Gabriela Nedelcu