vineri, mai 23, 2025
18 C
Paşcani
Login

Funcționar public „executat” pentru că a refuzat sa semneze o recepție de lucrări, fără probe / avize și a calculat penalități de întârziere

S-au împlinit 3 ani de zile de când clădirea în care funcționează Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 și Creșa Nr. 1 din Pașcani a intrat în reabilitare termică. Conform contractului, lucrările ar fi trebuit finalizate în 12 luni, dar termenul a fost prelungit până la sfârșitul anului 2023. Investiția a fost finalizată abia în anul 2024, dar nici acum nu a fost făcută recepția. Valoarea inițială a contractului a fost de 5,76 milioane de lei, inclusiv TVA, conform HCL 70 din 2019, din care 71.198 lei cheltuieli neeligibile. Din cauza întârzierilor, s-a ajuns la 8,8 milioane de lei, din care 3,1 milioane de lei cheltuieli neeligibile de la bugetul local. Chiar dacă s-a cheltuit o avere, clădirea nu poate să fie recepționată, deocamdată,  pe motiv că nu este gaz metan. Furnizorul nu a montat contorul pe motiv că, până de curând, nu erau făcute o serie de amenajări neapărat necesare, iar acestea nu au fost cuprinse în proiectul inițial. Sub presiunea părinților, supărați de atâtea amânări și care reclamă că zeci de copii mutați din clădire învață în condiții improprii în spații improvizate, politicienii au început să caute explicații și să dea vina pe alții.

„ACARUL PAUN’

Tonul a fost dat de consilierul PSD Vlad Macovei. În cadrul unei conferințe de presă, el a spus că din discuțiile cu constructorul a aflat că de vină ar fi unii funcționari ai Primăriei Pașcani care ar întârzia, în mod intenționat, recepția lucrărilor, pentru a beneficia în continuare de un spor la salariu pentru gestionarea proiectelor din fonduri europene.

Viceprimarul Claudiu Bodoască a lăsat să se înțeleagă că de vină ar fi tot un funcționar public. Este vorba despre managerul de proiect Laura Pașcu, șefa Compartimentului de Achiziții. Bodoască a spus că nu crede că ar fi vorba de un sabotaj pentru încasarea sporului salarial, ci că nu s-a ocupat suficient pentru finalizarea proiectului.

MANAGERUL DE PROIECT A DEMISIONAT

Cele două acuzații au determinat-o pe Laura Pașcu să își dea demisia din funcția de manager de proiect și să renunțe la echipa de implementare, de la începutul acestei luni. Într-o declarație de presă făcută după ultima conferință de presă de la Primărie, ea a spus că nu s-a putut face recepția lucrărilor deoarece creșa și grădinița încă nu sunt branșate la gaz metan.

Șefa de la achiziții a precizat că acuzațiile care i-au fost aduse în spațiul public prin intermediul consilierului Vlad Macovei nu ar fi adevărate și că niciodată nu s-a opus recepționării lucrărilor conform prevederilor legale.

ACUZATII GRAVE / RECEPȚIE FĂRĂ PROBE

În același context, Laura Pașcu a scos la iveală o serie de informații grave care ar trebui să ajungă și pe masa procurorilor. Ea a precizat că a penalizat financiar societatea de construcții pentru fiecare zi de întârziere conform contractului, iar din acest motiv societatea ar fi întârziat să finalizeze o serie de lucrări.

De asemenea, au fost necesare o serie de lucrări suplimentare care nu au fost cuprinse în proiect. Este vorba de montarea unui lift și a unor chiuvete, aerisirile pentru instalațiile de gaz și instalațiile de apă și canalizare.

Managerul proiectului a arătat că s-a încercat recepționarea lucrărilor fără rezolvarea tuturor acestor probleme și fără să fie făcute probele. Laura Pașcu a refuzat să semneze procesul verbal întocmit în octombrie 2024 și unde era trecut în mod fals că probele au fost făcute.

Funcționara Primăriei atrage atenția că, înainte de reîntoarcerea copiilor în sălile de clasă, Primăria Pașcani trebuie să obțină autorizațiile de funcționare și de la ISU, pentru preîntâmpinarea riscurilor. Ea îi sfătuiește pe părinți să nu își ducă copiii într-o clădire care nu îndeplinește aceste condiții.

CLADIRI FĂRĂ AVIZE, AMENZI, GREȘELI DECONTATE DIN BUGETUL LOCAL

La Pașcani sunt deja câteva clădiri noi sau renovate care au fost date spre folosință fără autorizațiile necesare, dar și altele care funcționează de mult timp fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. În urma unui control ISU din anul 2024, Primăria Pașcani a primit 11 sancțiuni contravenționale, din care 9 avertismente și 2 amenzi în valoare totală de 52.500 lei. Printre clădirile fără autorizații este și noua grădiniță de lângă sediul Parchetului, dar și Școala Iordache Cantacuzino. O parte din aceste probleme se datorează erorilor de proiectare, dar și specialiștilor care ar trebui să supravegheze realizarea investițiilor. Laura Pașcu crede că toate aceste greșeli ar trebui sancționate și recuperate în instanțele de judecată deoarece, pentru îndreptarea lor, sunt majorate substanțial costurile proiectelor de investiții și suportate de la bugetul local. Până acum, Primăria Pașcani nu a acționat în acest sens.

Conform reprezentanților Primăriei, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 și Creșa Nr. 1 din Pașcani ar urma să fie date în folosință după renovare, până în toamna acestui an, așa încât preșcolarii să se reîntoarcă în sălile de clasă la începutul noului an școlar.

Recomandări