Persoanele care doresc să vă înșele sunt actori foarte buni, care își dezarmează victimele cu o aparență de „băiat de treabă”. Dincolo de această fațadă se află un infractor care posedă un simț natural de a identifica victimele și de a le înfrânge rezistența cu propunerile lui.
Infractorul tipic nu are moralitate, este adaptabil la orice situație și crede că victimele își merită această soartă. Dacă nu este prins, el va acționa din nou. Oricine poate deveni o victimă, chiar și persoanele care se consideră prea inteligente pentru a fi înșelate.
De acest lucru s-a convins, din nefericire, și un adolescent de 16 ani, din comuna Scânteia, elev la un colegiu tehnic din municipiul Iași. Acesta, entuziasmat de propunerea unei persoane necunoscute de a cumpăra un telefon mobil la un preț “IMBATABIL”, a picat în plasa escrocului și a plătit suma de 700 de lei pentru un aparat de ultimă generație. Bucuria tânărului a fost de scurtă durată, întrucât la puțin timp după ce s-a despărțit de “vânzător”, a constatat că în husa pe care o primise se afla, în locul telefonului mult dorit, o bucată de gresie! De menționat că toată această tranzacție s-a desfășurat în stradă, victima crezând că reusește să facă o afacere bună. În realitate, doar escrocul a realizat acest lucru!
Acesta este unul dintre modurile în care acționează infractorii în încercarea lor de a-și păcăli semenii. Permanent polițiștii informează populația cu privire la astfel de situații pentru a reduce riscul de a deveni victima unui escroc. Un ultim demers al polițiștilor de prevenire îl constă realizarea unui GHID DE BUZUNAR PENTRU PREVENIREA INȘELĂCIUNILOR care cuprinde aspect generale, dar prezintă și moduri concrete în care cetățenii pot fi păcăliți, Nu în ultimul rând, acest ghid cuprinde și o serie de recomandari preventive, reguri care dacă sunt puse în practică, îi țin departe pe escroci sau îi descurajează.
Ce informații găsești în acest ghid de buzunar:
– Mituri și realități despre înșelăciuni;
– Fața neștiută a escrocilor;
– Reguli de aur pentru a-i ține departe pe escroci;
– „Sunteți fericitul câștigător al….“;
– False situații de urgență. Metoda ACCIDENTUL RUTIER;
– Păcălelile din fața ușii – “FALȘII VIZITATORI”;
– Securitate și prevenirea fraudelor bancare;
– Fraudele și dispozitivele mobile (telefoane, tablete).
Acest material face parte din colecția de ghiduri de buzunar UN OM PREVENIT ESTE UN OM SALVAT realizată de polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și a fost tipărit în 6000 de exemplare. Va fi folosit în activitățile de informare a cetățenilor județului Iași.
Pentru diseminarea către populație a informațiilor conținute de acest ghid de buzunar, vă transmitem în format electronic macheta materialului.