7.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Guvernul interzice distracțiile pe bani publici și taie bonusurile bugetarilor. Fără concerte, festivaluri și competiții locale

Deficitul bugetar tot mai mare îi obligă pe guvernanți la măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar. Prin noua Ordonanță de Urgență care ar trebui să intre în vigoare din ianuarie 2025, se vor interzice distracțiile pe bani publici, noi credite, dar și intrarea în noul an cu datorii.

Deficitul bugetar înregistrat de țara noastră este tot mai mare de la un an la altul. Cel mai probabil, în 2024, va depăși 7% din PIB. Mai mare decât anul trecut. Accelerarea problemelor financiare cauzate inclusiv de cheltuielile tot mai mari ale instituțiilor bugetare, dar și a primăriilor din țară, i-a determinat pe guvernanți să încerce măsuri urgente pentru a pune frână deficitului măcar începând cu anul 2025. Ministerul Finanțelor a realizat deja draftul unei Ordonanțe de Urgență care să asigure măsuri de austeritate mai ales în sectorul bugetar. Scopul declarat al ordonanței este de a aplica măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului bugetar la finalul anului 2024. Aceste măsuri urmează să fie discutate cu primul-ministru, Marcel Ciolacu.

Fără distracții pe bani publici, la Primăriile din România

O parte a articolelor proiectului de Ordonanță se referă la reducerea cheltuielilor făcute de unitățile administrativ teritoriale sau de instituțiile publice. Articolul XXI, punctul 1 interzice organizarea de festivaluri, concerte și alte distracții comunitare finanțate din bani publici. Acestea vor putea fi organizate doar din sponsorizări. „În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea, numai în situația în care fondurile respective provin din donații și sponsorizări.(….) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege precum și sărbătorile de sfârșit de an.”, se arată în draftul ordonanței.

Continuarea pe Adevarul 

Recomandări