-2 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Guvernul lasă primăriile să crească impozitele şi taxele locale cu până la 50%

Impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

 

Modificările sunt prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal şi confirmă informaţiile transmise de MEDIAFAX, în iulie anul trecut.

Conform modificării pregătite de Guvern pentru anul viitor, cotele adiţionale impozitelor şi taxelor locale vor putea fi majorate cu până la 50%.

Legislaţia actuală stabileşte că impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani prin hotărâre de guvern, în funcţie de rata inflaţiei calculată de la ultima indexare, iar administraţia locală poate majora suma de plată printr-o cotă adiţională, dar nu mai mult de 20% faţă de nivelul stabilit de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede însă că indexarea în funcţie de inflaţie o dată la trei ani va fi efectuată în viitor de către consiliile locale, nu de Guvern, şi că autoritatea deliberativă a administraţiei locale, la propunerea autorităţii executive, poate stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale, în funcţie de criteriul economic, social, geografic, dar şi de necesităţile bugetare locale.

Cota maximă permisă acum de Guvern pentru majorarea impozitelor şi taxelor locale este de 50%, faţă de 20% în prezent.

La sfârşitul anului 2013, Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin scrisoarea de intenţie, că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate „la latitudinea” autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial.

 

Sursa Mediafax

Recomandări