Guvernul propune un nou Cod Fiscal, anunțând reducerea taxei pe valoarea adăugată în 2 trepte, până la 18%. De asemenea, toate persoanele fizice care realizează venituri ar urma să plătească contribuţii de asigurări sociale şi de sănătate. Vor exista schimbări și în cazul cotei unice de impozitare, care ar urma să fie redusă de la 16% la 14%. În plus, apar modificări importante în domeniul microîntreprinderilor – acestea vor fi obligate să plătească un impozit indiferent dacă au sau nu angajaţi.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a TVA, începând cu 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, și până la 18% din 1 ianuarie 2018. Pentru carne, peşte, legume şi fructe, produse alimentare de bază, TVA -ul ar urma să scadă până la 9%.
Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, în cadrul ședinței de Guvern în care a fost prezentat proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală.
În proiectul noului Cod Fiscal, din ianuarie 2018, impozitul pe teren va putea fi majorat de către primării tot de şase ori pentru terenurile situate în intravilan, dacă acestea au un grad de ocupare mai mic de 20% inclusiv. Această majorare îi va afecta inclusiv pe proprietarii de mari terenuri. De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local va putea majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an.
Cota unică de impozitare se reduce de la 16% la 14% începând de la 1 ianuarie 2019, a anunțat tot ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov.
Din 2016, va fi eliminată deducerea contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) de la calculul impozitului pe venit.
Proiectul prevede introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 şi introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri.