Incident electoral la o secţie de votare din suburbia Blăgeşti. După ce a votat, o persoană ar fi ieşit afară cu unul dintre cele 4 buletine de vot, celelalte trei fiind puse în urne. A fost observat cu el în mâna chiar de un observator de de la secţia de votare. Se pare că bărbatul în cauză nu şi-a dat seama că a rămas cu un buletinul de vot alături de cartea de identitate şi este foarte posibil să fie aşa având în vedere că este vorba de cel pentru deasemenarea candidaţilor la Consiliul Judeţean Iaşi, nu pentru primarul sau consilierii păşcăneni. Poliţia cercetează acest caz, în urma unei sesizări iar Biroul Electoral Judeţean a decis continuarea procesului de vot.
Incidentul a fost speculat imediat de Marius Pintilie, de la PNL Paşcani. Într-o filmare pe Facebook el s-a folosit de acesta situaţie pentru mobilizarea păşcănenilor la vot.
În replică PSD Paşcani îl acuză pe candidat că încalcă legea electorală şi încearcă să discrediteze votul păşcănenilor.
„PSD Pașcani nu are nici o legatura cu asa zisa incercare de fraudare a votului la o sectie de votare din suburbia Blagesti. Din cate am aflat o persoana a iesit dupa vot cu formularul ștampilat pentru Consiliul Judetean Iasi uitând probabil sa îl pună in urnă.
Deci pentru Consiliul Judetean nu pentru functia de primar al Municipiului Pascani sau pentru Consiliul Local. Observăm că unii competitori politici se folosesc de acest eveniment nefericit pentru a crea un val de emotie în randul alegatorilor. Subliniem inca o data ca ne dorim alegeri corecte si legitime.
Ținând cont de aparația publică chiar în ziua alegerilor, a canditatului din partea PNL, Marius Pintilie, care încalcă grav legea electorală precizăm că, situația prezentată de către acesta nu face altceva decât să discrediteze votul cetățenilor și să mobilizeze propriul său electorat. Felul în care o face este unul josnic, întărind aceasta prin precizarea că ”la Pașcani nu se joacă corect și se fraudează alegerile”.
Vom preciza în continuare cum se desfășoară procesul de vot:
Conform Art.85, Alin. 4, după verificarea în sistemul infomatic a întrunirii condițiilor fiecare alegător semnează în dreptul numelui său pe lista electorală permanentă, complementară sau pe cea suplimentară. După ce alegătorul semnează în lista electorală, președintele îi încredințează buletinele de vot și ștampila cu mențiunea VOTAT. Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu menținea VOTAT, în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează, conform Art. 85, Alin.6.
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grija să nu se deschidă.
Ștampila cu mențiunea VOTAT, se restituie președintelui, iar acesta aplică pe actul de identitate însemnul autocolant VOTAT, și data votului, conform Art 85, alin8-10 din Legea 115/2015.
Conform Art.85, Alin. 11 din Legea 115/2015, Președintele aplică pe actul de identitate autocolantul cu mențiunea VOTAT și data votului. Obținând în schimb de la alegător ștampila utilizată pentru vot. Astfel se încheie procesul de votare.
În concluzie, întreaga responsabilitate a procesului de vot cade în sarcina a președintelui și membrilor Biroului Electoral al Secției de Votare.” se arata in comunicatul PSD.