Misiunea salvatorilor ieșeni de pregătire al personalului clerical și neclerical privind modul de evacuare în cazul producerii unor situații de urgență, acordarea primului ajutor și folosirea mijloacelor de primă intervenție în cazul producerii unui incendiu a continuat astăzi, 9 iunie 2022, la Mănăstirea Sângeap Basaraba din comuna Scobinți.
Domnii moldoveni au dăruit această mănăstire cu moşii, iazuri, şi prisăci. Aceasta dezvoltându-se imediat, cei care lucrau pe pământurile mănăstirii au format un cătun, care a preluat denumirea mănăstirii Sângeap.
Poiana Sângeap era locul de odihnă după numeroasele şi obositoarele vânători domnesti, iar Petru Rares, copilărind la Curtea de la Hârlău a cercetat mănăstirea. De asemenea, trebuie spus că aceasta se află pe calea strategică şi comercială ce leagă Hârlăul de Probota, Baia si Suceava.
Astăzi, 20 de suflete monahale s-au instruit în domeniul situațiilor de urgență.
Reamintim câteva reguli generale de comportare în cazul dezastrelor (incendii, accidente, cutremure de pământ, inundații, etc.)
– păstrați-vă calmul, nu intrați în panică pentru a putea acționa eficient în favoarea dumneavoastră și a celor din jurul dumneavoastră;
– este important să aveți pregătit din timp un stoc de provizii (apă, alimente, medicamente) pentru a supraviețui câteva zile;
– la îndemână trebuie să se afle și trusa de prim ajutor (fașă, compresă sterilă, alcool, apă oxigenată, etc);
– nu produceți scântei, nu aprindeți lumânări, chibrituri, alte surse de foc deschis dacă simțiți miros de gaze sau de produse petroliere;
– nu atingeți conductorii electrici sau alte instalații electrice avariate;
– dacă este necesară părăsirea locuinței în caz de dezastre (evacuare), luați actele de identitate, o sursă de iluminat (lanternă), un aparat de radio cu baterii, telefonul mobil, câteva provizii de apă, alimente, medicamente;
– acordați ajutor răniților, bătrânilor, copiilor și anunțați echipele de prim ajutor pentru a interveni;
– anunțați telefonic autorităților locale evenimente cum ar fi incendii, inundații, accidente, alunecări de teren, prăbușiri, etc.
Intră pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „FII pregătit”, consultă ghidurile și află cum să reacționezi în diferite situații de urgență.