2.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Investitie importanta, pusa in cui! Contractul de modernizare a Pietei Vale va fi reziliat din cauza incompetentei si a preturilor exagerate

Contractul pentru modernizarea pietei agroalimentare din zona Vale va fi, cel mai probabil, reziliat. Este concluzia la care au ajuns atat primarul cat si unii consilieri locali dupa ce valoarea investitiei a crescut de la apropae 7, 2 la cca 21 de milioane de lei, in urma finalizarii si predadii proiectului.

Discutiile pe acesta tema au avut loc la sfarsitul sedintei ordinare care a avut loc pe 30 martie a.c. , la solicitarea consilierului Sorin Olariu. Edilul pascanean a explicat ca nu stie cum sa rezolve acesta problema si ca cea mai buna solutie ar fi ca proiectantul sa refaca documentatia iar constructorul sa execute lucrare, la valoarea prevazuta in contract plus ajustarile permise de lege, in urma majorarii preturilor. Pintiie a mai spus ca Primaria nu are in momentul de fata banii solicitati de constructor pentru modernizarea pietei, si chiar daca ar fi disponibili, plata nu ar putea fi facuta pe motiv ca ar fi ilegala.

Olariu: Din cauza primarului!

Proiectul a fost predat in luna decembie a anului 2021, cu jumatate de an intarzaiere. Pretul i-a luat prin surprindere iar timp de trei luni de zile au incercat sa inteleaga si sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemei, a explicat primarul. In schimb consilierii locali nu au fost informati de acesta situatie.

Consilierii au cerut lamuriri privind cauzele care au dus la triplarea costurilor pentru modernizarea pietei. Sorin Olariu de la PMP sustine ca o parte din costurile suplimentare au aparut in urma solicitarilor facute de primarul si viceprimarul municipiului, inafara contractului, asa cum reiese din minutele sedintelor de lucru. Este vorba despre o serie de amenajari si compartimentari cum ar fi de exemplu spatii pentru patru shaormerii si baruri cu terase exterioare, amenajari exterioare cu fantana arteziana, spatii verzi si un perete cu apa, etc. In replica primarul pascanean a reprosat proiectantului ca indiferent de cerinte, ar fi trebuit sa se incadreze in pretul stabilit prin contract.

Proiectantul si constructorul, mai multi bani

La discutii au participat si reprezentantii celor doua firme care au semnat contractul.
Proiectantul a argumentat ca valoarea de trei ori mai mare decat cea contractata a reiesit in urma proiectarii conform noilor norme in constructii si reglementari ale ISU, care nu puteau fi evitate si ca a fost respectata, intocmai, tema de proiectare rezultata din studiul de fezabilitate. El a atras atentia ca factura pentru serviciile de proiectare nu a fost achitata.

De asemenea constructorul a explicat ca in ultima perioada au crescut forte mult preturile la materiale si costurile cu munca, iar acestea se reflecta in pretul final. Mai mult o parte din costuri nu ar fi putut fi anticipate pe motiv ca la licitatie nu ar fi fost prezentate toate documentele si informatiile necesare.

O piata scumpa, cat un mall

Motivele nu i-au convins pe consilierii pascaneni. Unii au contestat pretul exagerat de mare, peste 4 milioane de euro si unele cheltuieli nejustificate, altii au spus ca societatea de constructii trebuie sa realizeze investitia conform contractului incheiat, sau daca nu, sa fie reziliat contractul. Mai mult, primarul a lasat sa se inteleaga ca ar urma sa fie realizat un alt proiect, posibil pentru o piata mai mare, cu locuri de parcare la subsol, perspectiva putin probabila in contextul in care nu sunt bani nici pentru varianta actuala.

Spre finalul intalnirii proiectantul a admis ca nu s-ar fi ajuns in acesta situatie daca reprezentantii Primariei ar fi analizat si discutat, din timp, aceste probleme. El a reclamat comunicarea deficitara cu reprezentantii Primariei, mai ales in ceea ce priveste luarea unor decizii si faptul ca documentele solicitate i-au fost puse la dispozitie tarziu.

Un an de bataie de joc

Investitia a fost demarata de fosta administratie locala. Mai intai a fost realizat si aprobat studiul de fezabilitate, in anul 2019. Apoi a fost organizata o licitatie, contractul fiind incheiat de noua administratie, in februarie 2021 pentru suma de 7.181.000 lei, TVA inclus.
Proiectarea urma sa fie realizat de societatea Artehnis SRL din Iasi, pana in iunie 2021, dar a inceput abia in septembrie, iar documentatia a fost predata cu o intarzaiere de sase luni de zile, la sfarsitul anului trecut.
De asemenea lucrarile de executie ar fi trebuit sa fie incepute deja, cu termen de finalizate pana in prima parte a anului 2024, de societatea Ungureanu Trans SRL din Vaslui, acelasi constructor care lucreaza pentru reabilitarea Scoala “Iordache Cantacuzino”.
Mentionam ca anul trecut Primaria a contractat un imprumut comercial de 11 milioane de lei din care 5 milioane de lei pentru modernizarea pietei agroalimentare din Vale iar restul pentru amenajarea noului cimitir. Banii nu au fost folositi pana acum dar administratia locala a inceput sa achite ratele si dobanzile bancare.
Conform contractului semnat in februarie 2021, atat proiectantul cat si constructorul sunt obligati sa respecte conditiile impuse prin caietul de sarcini pe baza caruia a fost organizata licitatia, iar cheltuielile suplimentare pentru situatii neprevazute au fost stabilite la 1,2 milioane de lei. In situatia in care Primaria sau unul dintre cei doi asociati pentru proiectare si executie vor apela la instantele de judecata, proiectul de modernizare a Pietei din vale va fi blocat si nu poate fi reluata procedura de licitatie decat dupafinalizarea procesului.

Recomandări