Implicarea mai-marilor de la Iaşi a dus la încheierea unei înţelegeri între Apavital şi liderii comunităţii din Paşcani, totul urmând a fi parafat după Paşte. Păşcănenii de la bloc vor semna contracte individuale, aşa cum au vrut, şi vor plăti ceva mai mult decât la fostul furnizor. În schimb, Apavital se obligă să investească într-o reţea de apă aproape de colaps .
Preluarea de către ApaVital Iaşi, de la 1 iulie 2014, a furnizării de apă şi a serviciilor de canalizare în municipiul Paşcani a creat un scandal-monstru, care nu a fost soluţionat nici până în ziua de astăzi.
Compromis pe muchie de cuţit
Iniţial, ApaVital a dorit ca locuitorii Paşcaniului să se organizeze în asociaţii, pe scări, pentru a plăti serviciile, hotărârea vizându-i şi pe cei care stăteau la case. În urma nemulţumirilor cetăţenilor, ApaVital şi-a „îndulcit“ pretenţiile, recurgând acum la o variantă de compromis, pentru o perioadă de trei luni, în care contractele să fie semnate prin intermediul unui… „reprezentant de scară“, fără vreo obligaţie financiară din partea acestuia. Mai mult, pentru păşcănenii care stau la case s-a ales varinta contractului individual.
Marea problemă rămâne, însă, situaţia apelor uzate de la cele trei mari companii: Kosarom, Rompak şi RomCarn Prod. Fostul operator, Prest Serv Apa Paşcani, a ameninţat că va sista preluarea apelor uzate la staţia de epurare de la cele trei societăţi ca urmare a refuzului de a perfecta un contract pentru serviciile oferite.