După o perioadă de acalmie, pandemia de COVID-19 a revenit în forță în vară. Acum, în medie, se înregistrează zilnic aproape 3.000 de cazuri. Cei ce au motive să creadă că au intrat în contact cu virusul și vor să se testeze gratuit pentru a vedea dacă sunt bolnavi de COVID-19 se pot adresa pentru asta atât unor medici de familie, cât și unor farmacii. Acum, testarea se poate face la peste 4.300 de medici de familie și peste 140 de farmacii din toată țara. În plus, după cum a anunțat recent Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cei ce s-au îmbolnăvit de COVID-19 se pot adresa unor centrele de evaluare și tratament, ce sunt acum în număr de aproape 200.
Din acest an, cei ce vor să se testeze gratuit, în cazul în care au bănuieli că s-au îmbolnăvit de COVID-19, se pot adresa medicilor de familie. Testarea se face cu teste rapide antigen din probă nazo-faringiană.
Potrivit datelor furnizate joi de CNAS, în prezent sunt, la nivel național, 4.357 cabinete medicale de familie în care se poate face testarea pentru COVID-19.
La testare pot merge atât persoanele înscrise pe listele respectivului medic de familie, cât și cele fără medic de familie sau înscrise pe lista altui medic, atâta timp cât au bănuiala că au COVID-19 și anumite simptome, de pildă tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât și altele.
De asemenea, așa cum s-a stabilit cu ceva vreme în urmă, testarea pentru COVID-19 se poate face și în anumite farmacii. Lista actuală conține aproximativ 140 de astfel de farmacii.
Testarea se face, în primă fază, cu teste obţinute gratuit de farmacii de la MS, prin direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în limita stocului disponibil. Așadar, dacă farmaciile rămân fără teste gratuite, testarea acolo va implica plata unei sume.
Apoi, cei ce au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară ori farmacie se pot prezenta, în primele cinci zile de la obținerea rezultatului pozitiv, la unul dintre cele 198 de centre de evaluare și tratament, cu condiția să aibă cel puțin doi factori de risc.
Printre factorii de risc se numără:
- boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
- diabet zaharat tip 1 și 2;
- obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
- boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
- insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
- hepatopatii cronice;
- imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
- vârsta peste 65 de ani.
După evaluarea clinică (simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate), pacientului i se prescriu antivirale cu administrare orală sau, în cazul unui pacient cu manifestări severe, este direcționat către spital.