Medierea devine obligatorie în mai puţin de o săptămană. Părţile implicate în proces vor fi obligate să treacă pe la mediator, altfel judecătorii pot respinge dosarul ca neadmisibil. Puţini sunt cei care cunosc această parte a legii, în timp ce avocaţii cred că ea nu va avea mare utilitate şi asta pentru că românului îi place să se judece.
Începând din februarie, pascanenii cu probleme de rezolvat în instantã nu vor mai trebui sã piardã sute de lei sub forma cheltuielilor de judecată sau a taxei de timbru si nici ani de zile pentru obtinerea unei solutii. Potrivit noilor reglementari, victima ar putea fi pusa fata in fata cu agresorul ei. Judecătorii sunt încântaţi de noua lege, care, speră ei, îi va degreva de o bună parte din dosare. Dosarul se va putea judeca doar după ce părţile implicate vor dovedi că au trecut pe la mediator. Prima şedinţă de impăcare va fi una informativă şi gratuită.
Medierea poate fi utilizatã în rezolvarea unei arii largi de cauze, atât de naturã civilã cât si de naturã penalã, de la revendicãri, pretentii, obligatii de a face, la divorturi, partaje si încredintãri minori. De asemnea, la mediator, pe cale amiabilã, se pot rezolva litigii de muncã sau plângeri penale, etc. Avocaţii nu cred că efectele ei se vor simţi foarte curand.
Desi mediatorii nu sunt figuri noi în peisajul sistemului juridic din România, întrucât legea medierii existã încã din 2006, iar obligativitatea informãrii cu privire la posibilitatea medierii a fost introdusã din octombrie anul trecut, abia de acum informarea pentru mediere a cãpãtat caracter imperativ. Mediator poate fi orice absolvent de studii superioare, indiferent de domeniu, care are minim trei ani de experienta in munca. ziarulorizont.info