-1.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 17, 2025

Luni, Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Vezi semnificațiile acestei zile dar și rugăciunea ce trebuie zisă

Calendarul ortodox comemorează, pe 29 august, momentul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este o sărbătoare foarte importantă pentru toți creștinii. Pe lângă încărcătura religioasă, sărbătoarea mai are o mulţime de simboluri în folclorul tradițional.

Este unul dintre cei mai iubiți sfinți, care a propovăduit credința creștină încă de dinaintea Mântuitorului. Cine a fost Ioan Botezătorul? Boteza mulţimile cu apă, pentru spălarea păcatelor. Și le pregătea pentru întâlnirea cu Iisus. Curăţenia lui sufletească era atât de mare, că a fost considerat vrednic să asiste la descoperirea Sfintei Treimi. Sfântul Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului a primit de la Însuşi Iisus Hristos mărturia că era cel mai mare dintre toţi oamenii născuţi din femeie si cel dintâi între profeţi.

Desfrâul aduce moartea
Pentru că Sfântul Ioan îi mustra pe cei ce trăiau în păcat, a ajuns să-l ocărască şi pe Irod Antipa, tetrarhul Galileii, care, împotriva legii, s-a căsătorit cu soţia fratelui său. Și au avut o fată, Salomeea. La aniversarea zilei de naştere a regelui, acesta a dat un mare ospăţ, în timpul căruia toţi s-au dedat “îmbuibării şi beţiei”. Salomeea a dansat cu voluptate în faţa mesenilor, sub privirile desfrânate ale tatălui său, care a jurat să-i dea recompensă orice pentru spectacolul oferit. La sfatul mamei sale, tânăra a cerut să-i fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan Botezătorul. Fireşte că porunca i-a fost îndeplinită. De atunci, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare tristă, dar şi plină de bucurie totodată. Căci e prilej de veselie faptul că a existat un om pe lume care a stat împotriva fărădelegii, chiar cu riscul de a muri.

Cum se ține praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul
La praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, se ţine post. E bine să nu se mănânce roşii, pepene roşu, alte fructe, mâncăruri sau băuturi de culoare roşie, în memoria sângelui vărsat de Sfânt. Unii mănâncă numai struguri sau chiar ţin post negru. Nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna, nu se folosesc farfurii sau alte blide. Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat. Trebuie evitate orice alimente de formă rotundă. În popor, sărbătoarea mai e cunoscută şi ca “Sfântul Ioan cap tăiat”, “Sântion de toamnă”, “Sfântul Ioan taie capul pe curechi”, “Crucea mică” ori “Brumariul”.

Rugaciune catre Sfantului Ioan Botezatorul

O, Mergatorule inainte al Domnului si Botezatorule al lui Hristos, mari si multe sunt vredniciile date tie de la Dumnezeu, fiindca tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, dupa fagaduinta si proorocie ingereasca, te-ai si nascut. Numele tau prin cuvantul Arhanghelului Gavriil mai inainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegarii limbii tatalui tau s-a pecetluit.

Tu, din copilarie, in pustie ai vietuit si, ca o pasare a cerului, desavarsit neagoniseala ai iubit, cu agurida si cu miere salbatica te-ai hranit. Tu ai fost crinul cel cuvantator al vailor si al pustiilor, care in loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus imbracand trupul tau, cu peri de camila l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat in pustie si calea Domnului o ai pregatit.

Tu, cu duhul si cu puterea lui Ilie, in lume te-ai aratat si nelegiuirea lui Irod si a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu esti martorul cel preavestit al Preasfintei si de viata facatoarei Treimi. Tu pe Mantuitorul catre multimea popoarelor L-ai marturisit si cu degetul tau L-ai aratat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridica pacatele lumii. Tu, de catre insusi Domnul, mai mult decat prooroc ai fost marturisit si dupa Nascatoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om nascut din femeie.

Deci, pentru toate aceste vrednicii si daruri, multimea popoarelor crestine te socoteste pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare indrazneala catre El.

De aceea si eu, smeritul si mult pacatosul, cu multa evlavie, cu durere de inima si cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, sa-mi fii mie, pacatosului celui nemernic si cu totul neputincios, mare aparator si grabnic izbavitor de toate ispitele si incercarile acestea ale vietii de acum. Roaga pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruita putere, sa ma pazeasca in toata vremea de primejdiile vazutilor si nevazutilor vrajmasi, sa ma sprijineasca cu a Sa mila la vreme de ispita si sa ma intareasca cu darul Sau, pentru rugaciunile Preasfintei si Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria, ca sa pot rabda pana la sfarsit toate necazurile, ispitele, durerile si suferintele, ca si intristarile veacului acestuia de acum.

Si asa, prin mijlocirea sfintelor si preaputernicelor tale rugaciuni, sa dobandesc mila lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in ceasul cel de pe urma al sfarsitului meu. Amin!

Recomandări

Exproprieri pentru A7 în dezbatere publică. Verifică documentele la Primărie

Anunț important pentru pășcănenii cărora le-au fost expropriate suprafețele de teren și urmează să fie despăgubiți pentru construirea autostrăzii A7 în zona Pașcani.  Planurile...