vineri, aprilie 4, 2025
17.8 C
Paşcani
Login

Mai cumpără cineva mărțișoare? Tradiția, înlocuită de bijuterii și dulciuri

Mai sunt doar câteva zile până la prima zi de primăvară, însă atmosfera de sărbătoare pare mai puțin prezentă pe străzile din Pașcani. Deși primele standuri cu mărțișoare și-au făcut apariția, atât în zona Vale cât și în zona Deal ale municipiului, comercianții spun că vânzările sunt tot mai slabe, de la an la an. Asta chiar dacă au o gamă variată de mărțișoare, cu prețuri pornind de la 2 lei.

Tradiționalele simboluri ale primăverii par să își piardă din popularitate, fiind tot mai des înlocuite de bijuterii din aur sau argint, care pot fi păstrate în timp, dar și de dulciuri ambalate festiv.

Schimbarea obiceiurilor este vizibilă nu doar în preferințele de cadouri, ci și în locurile de unde oamenii își procură mărțișoarele. Sunt cetățeni care aleg să cumpere direct din supermarketuri, unde ofertele este diversă și la prețuri accesibile.

În timp ce pentru unii mărțișorul rămâne un simbol de primăvară și speranță, pentru alții, tendințele moderne l-au transformat într-un altfel de cadou.

Martisorul este considerat simbolul primaverii și se poarta in piept toata luna martie. Dupa ce se da jos, se obisuieste sa fie agatat intr-un pom inflorit. Nu se cunosc cu exactitate originile martisorului, insa specialistii sunt de parere ca originile sale ar putea fi daco-tracice intrucat si vecinii nostri bulgari au obiceiul de a oferi martisoare, dar sub altă denumire.

 

Pe teritoriul Romaniei s-au gasit talismane, care sunt considerate martisoare, vechi de mai bine de 8.000 de ani. Aceste martisoare erau facute din pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe un snur.

 

Recomandări