Situaţie complicată la Spitalul de Urgente Paşcani. Managerul unităţii, doctorul Costică Panzaru demisionează din funcţie. Anunţul a fost făcut astăzi în cadrul unei şedinţe tensionate, cu medicii şi asistentele din spital. La discuţii a participat şi primarul municipiului Dumitru Pantazi alături de administratorul public, Gică Zanet.
Totul a pornit de la plata sporurilor pentru personalul medical, care se ridică la 37,8 % din fondul pentru salariile de bază, peste limita legală, dar si al problemelor create de majorarea spectaculoasa a salariilor, din acesta luna. Conform Legii 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar promulgata de presedinte anul trecut dar aplicată de la 1 martie în sănătate, aceste sporuri nu pot depăşi 30% din salariul de bază.
Normele de aplicare au fost publicate acum câteva zile însă salariaţii trebuie să îşi încaseze drepturile aşa cum au fost ele valabile pe tot parcursul lunii. Asta inseamna că spitalul depăşeşte cu aproape 8% fondul pentru sporuri iar în următoarele luni trebuie operate diminuări pentru recuperarea şi încadrarea în anvelopa salarială aprobată.
Conducerea spitalului a solicitat administratiei locale să îşi reducă cheltuielile pentru a face loc în bugetul general sporurilor medicilor. Edilul şi administratorul public au răspuns că şi cheltuielile Primăriei sunt la limita maximă admisă. Prin urmare managerul Costică Panzaru a cerut să fie tăiate sporurile până la limita prevăzută de lege propunere care i-a nemulţumit mai ales pe medici. Ei au spus că nu sunt de acord cu astfel de măsuri şi au cerut să le fie respectate în totalitate drepturile salariale.
O altă variantă de reducere a cheltuielilor ar fi diminuarea liniilor de urgenţă de la 9 la 4 dar asta ar însemna retrogradarea spitalului (de la spital de urgenţă la spital municipal) precum şi reduceri de personal. În contextul acestor nemulţumiri, managerul Costică Panzaru l-a anunţat pe primar că îşi depune demisia, dar edilul municipiului a spus că refuză să i-a act de acesta hotărâre. Dumitru Pantazi i-a cerut directorului spitalului să rămână măcar până la finalizarea negocierilor şi semnarea contractului cu Casa de Sănătate.
Situaţia a fost confirmată de ambele părţi dar au refuzat să facă declaraţii publice. O decizie privind reducerea cheltuielilor salariale va fi luata in zilele urmatoare.
Menţionăm că majorările salariale din sistemul medical crează probleme financiare serioase spitalelor. La Paşcani excedentul financiar înregistrat în ultimii ani se subţiază în fiecare zi iar fondul de salarii va fi insuficient dacă conducerea nu va obţine mai mulţi bani de la Casa de Asigurări.
În urma recentelor majorări cel mai mare salariu de baza de la Spitalul de Urgenţe din Paşcani este de 19 200 lei/lună, al medicului patolog, la care se adăugă sporuri de 55%, iar cel mai mic de cca 4000 de lei. Bugetul unităţii pentru acest an este de cca 593 milioane de lei din care 520 milioane sunt cheltuiţi doar pentru acordarea drepturilor salariale.
O altă problemă cu care se confrunta spitalul păşcănean este personalul de specialitate. Din cei 59 de medici angajaţi doar 4 sunt din Paşcani, 53 din municipiul Iaşi şi unul din judeţul Neamţ. Mai mult, foarte puţini din recenţii absolvenţi de medicină sau rezidenţi din Paşcani, aproape 40 în ultimii ani, se-au întors să lucreze în municipiu.