0.3 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Managerul Spitalului C.F. Paşcani: 23 de ani de naveta, 2 ani în tren

A face naveta zi de zi, ani la rând în continuu, nu este un lucru uşor. Zeci de medici sau profesorii îşi petrec timpul în mijloacele de transport în comun, pentru a ajunge la serviciu. Este şi cazul unei doctoriţe din Iaşi, care de 23 de ani, merge zi de zi circa trei ore cu trenul pentru a lucra la Paşcani, unde conduce un spital. Dacă ar fi să adunăm timpul petrecut în vagoane, ar însemna circa 700 de zile pe drumuri, între cele două oraşe.
În timp ce pe unii naveta zi de zi îi face să renunţe la locul de muncă, alţii ajung să facă acest lucru ani la rând. În această situaţie este şi medicul Cătălina Roşca, manager interimar la Spitalul CF din Paşcani. De 23 de ani, merge cu trenul în fiecare dimineaţă de la Iaşi la Paşcani, circa 150 de km dus-întors. Petrece aproape trei ore pe traseu, timp pe care îl foloseşte pentru a citi materiale de specialitate.

Lucrează la spitalul din Paşcani din 1991 că medic specialist de laborator, iar trei ani a făcut specializarea la Iaşi. Când a început să lucreze a luat totul de la zero, deoarece, pe timpul studiilor, a învăţat diferite specializări, mai puţin cea în care profesează.
Potrivit celor spuse de ea, medicii de laborator nu sunt nişte simpli executanţi ai unor probe. Ei interpretează şi integrează anumite rezultate pentru a-i ajută pe ceilalţi colegi săpună un diagnostic corect pacientului.

Este o meserie grea, dar frumoasă. Necesită multe eforturi, în principal pentru că, cei care o practică trebuie să fie la zi cu noile tehnologii şi metodele de investigaţii care apar în ultima perioada. Tocmai din acest motiv, timpul petrecut în tren îl foloseşte pentru a se documenta şi pentru dezvoltarea profesională.
A învăţat să se organizeze foarte bine pe parcursul unei zile, astfel încât să nu irosească nici un minut. Aşa a reuşit să facă faţă provocărilor de la serviciu, dar şi să îşi mulţumească familia. Nu a pierdut nimic din copilăria băieţilor ei şi nu are nici un regret.
Din 19 septembrie 2016 şi până pe data de 13 martie a acestui an a fost director medical, iar apoi a devenit manager interimar. Este o funcţie grea, plină de responsabilităţi şi vrea să practice un management deschis şi transparent.

Medicul Roşca se confruntă şi cu lipsa medicilor, de altfel, cum se întâmplă în mai toate spitalele din ţară. La acest moment, sunt opt posturi disponibile pentru medic intern, chirurg, neurolog, psihiatru, medic specialist medicină muncii, balneo-fizio-terapeut şi psiholog.
De asemenea, intenţionează să extindă şi aria de specializări practicate în cadrul Spitalului CF Paşcani. Ar dori să mai înfiinţeze alte două cabinete pentru boli de nutriţie şi metabolism precum şi pentru cardiologie.
Menţionăm că medicul Cătălina Roşca provine dintr-o familie de actori din Bârlad şi a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, secţia Medicină Generală, în 1987, iar examenul de rezidenţiat l-a promovat în 1989.

Recomandări